Nivelul lunar al venitului minim garantat va fi majorat cu aproximativ 13%, în două tranșe, conform unui act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial. Măsura a fost anunțată și de premierul Victor Ponta, acesta punctând că autoritățile au capacitatea financiară de a majora ajutoarele sociale pentru a compensa creșterea prețurilor la energie.
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat și Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei au fost modificate, după ce o ordonanță de urgență în acest sens a fost publicată recent în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 287, din 21 mai 2013. Este vorba despre Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 42/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, precum și pentru modificarea Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, act normativ ce stabilește că nivelul venitului minim garantat, precum și cuantumul lunar al alocației pentru susținerea familiei vor crește, în două tranșe, prima dată de la 1 iulie 2013 și a doua oara din 1 ianuarie 2014.
„Decizia Guvernului de a modifica venitul minim garantat și alocația pentru sprijinul familial, în sensul cresterii substanțiale a acestora, este o măsură de protecție socială față de liberalizarea graduală a prețului la energie electrica și la gaze naturale. Această liberalizare, după cum știți, va avea loc într-un interval de timp determinat, între 3 și 6 ani, dar măsurile se iau începând cu 1 iulie”, a declarat recent Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.
Concret, potrivit ordonanței de urgență, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi majorat, începând cu 1 iulie 2013, de la 0,25 ISR la 0,271 ISR.
Amintim că valoarea ISR, indicatorul social de referință, este de 500 lei, ceea ce înseamnă că venitul va crește, într-o primă fază, de la 125 lei, cât e în prezent, la 135,5 lei. Procentual vorbind, aceasta înseamnă o creștere de 8,4%.
La 1 ianuarie 2014, nivelul venitului minim garantat va mai crește o dată, cu aproape 4,4%, ajungând la 0,283 ISR pentru persoana singură, adică la 141,5 lei.
Actul normativ publicat astăzi stabilește, de asemenea, că venitul minim va crește și în cazul familiilor, după cum urmează:
Începând cu anul viitor, venitul va fi și mai mare, astfel:
Potrivit declarațiilor lui Liviu Voinea, nu va crește doar nivelul venitului minim garantat, ci și numarul beneficiarilor. Astfel, dacă în prezent sunt 214.000 de familii de beneficiari, în urma ordonanței adoptate recent de guvernanți, numărul lor va crește la 279.000 de la 1 iulie si la 307.000 la 1 ianuarie.
În ceea ce privește alocația pentru susținerea familiei, numărul va crește de la 307.000 de familii la 444.000 de familii. „Sunt cifre rotunde, nu vă dau tot ce e după virgulă. Practic, sunt peste 700.000 de familii, deci peste două milioane de cetățeni care benficiază de această măsură de protecție socială. În același timp, e o măsură absolut necesară”, a punctat oficialul.
În preambulul OUG se arată că aceste măsuri de protecție socială acordate categoriilor vulnerabile sunt necesare întrucât în momentul de față se trece la liberalizarea prețurilor la energie electrica și gaze naturale.
„Conform obligațiilor asumate de Romania în documentele semnate cu FMI, BM si CE, precum și a scrisorii de intenție, măsurile de protecție ar trebui aplicate începând cu drepturile lunii iulie 2013, cu luarea în considerare a creșterilor de prețuri la energie electrică și gaze naturale”, se mai precizează în preambulul documentului citat.
Totodată, potrivit ministrului delegat pentru buget, măsura a fost prevăzută încă de la începutul anului, încă de când s-a făcut bugetul, atât pe partea de venituri din taxare, cât și pe partea de cheltuieli, ceea ce înseamnă că nu influențează negativ bugetul statului.
„Am considerat, împreună cu experții Bâncii Mondiale, că măsura existenta deja, cea mai eficientă deja în practică, este aceasta a venitului minim garantat, precum și alocații pentru sprijin familial. Deci nu are sens să mai inventez o subvenție nouă pe care acum s-o îintești, ci să mărești nivelul acestor două tipuri de ajutoare sociale, care sunt în practică și sunt funcționale și bine țintite”, a mai spus Liviu Voinea.
Prevederile OUG se aplică începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013.
Articol de Mirela Oprea, preluat de pe Avocatnet.ro.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii