Secțiune susținută de

Alexandra Grigore: „Sistemul din România nu e perfect, dar suntem obișnuiți cu munca”

Portal HR \ Actual \ Alexandra Grigore: „Sistemul din România nu e perfect, dar suntem obișnuiți cu munca”

A urmat în același timp cursurile Universității Politehnice și Academiei de Studii Economice din București, iar în timpul facultății a lucrat la multe proiecte de cercetare, ale căror rezultate i-au facilitat obținerea unei burse pentru masterat în Germania. A terminat masteratul cu nota maximă, reușind să obțina și premiul pentru cel mai bun student internațional din universitate. Este vorba despre Alexandra Grigore, o constănțeancă ce a obținut recent prestigioasa bursă pentru doctorat a fundației Bill and Melinda Gates pentru Universitatea din Cambridge. 

Să studiezi la două facultăți în același timp poate fi destul de greu și solicitant, mai ales dacă ai și alte proiecte pe lângă. „Nu a fost chiar ușor, dar nici extraordinar de greu. Sistemul de la noi este destul de flexibil ca să permită acest lucru, nu îmi imaginez cum aș fi putut face asta în Germania sau în Anglia”, ne-a declarat Alexandra Grigore în interviul acordat recent.

Totuși, cum nu putea să le facă pe amândouă „perfect”, s-a axat pe Politehnica, iar ASE-ul l-a făcut „in timpul liber”. Mai ales în anul patru, atunci când a plecat un semestru cu o bursă Erasmus în Germania să studieze chimie. În acea perioadă, dupa cum ne-a povestit, venea în țară doar ca să-și dea examenele la ASE sau ca să mai facă câte o prezentare. „Semestrul respectiv a fost un șoc pentru mine, în primul rând din punct de vedere academic”, a mărturisit Alexandra. Era prima dată când pășea într-o universitate străină, iar impactul a fost foarte puternic. Nivelul mult mai ridicat, aparatura de laborator, seriozitatea, stilul de predare și examinare, toate erau  foarte diferite față de Politehnică.

„În primele două luni am cam învățat non-stop, ca să pot înțelege despre ce era vorba la cursuri și să mă pot acomoda cu sistemul. După ce m-am întors în România am avut alt șoc, de data asta în sensul opus și am făcut tot posibilul să obțin o bursă de masterat în Germania”, ne-a spus Alexandra. A găsit bursa (Bayhost) și masterul pe internet, a aplicat, a avut un interviu telefonic și a fost acceptată. “ Interviul nu a fost foarte greu, ce a contat cel mai mult a fost experiența practică pe care o aveam din București”, ne-a menționat ea.

Recent, Alexandra a obținut prestigioasa bursă pentru doctorat a fundației Bill and Melinda Gates pentru Universitatea din Cambridge. Nu l-a cunoscut personal pe Bill Gates, ci pe tatăl acestuia, Bill Gates senior, cel care a pornit fundația Bill & Melinda Gates și cel care a înființat trustul din Cambridge.

„Bursa nu mi-o plătește Bill Gates efectiv, ci fundația. În fiecare an se oferă 90 de burse de doctorat (40 pentru studenți din state, 50 pentru studenți internaționali) la Cambridge și am fost printre norocoși”, ne-a precizat Alexandra.

Citește tot interviul cu Alexandra Grigore în articolul Alexandra Grigore: Sistemul din Romania nu e perfect, dar suntem obisnuiti cu munca de Mirela Oprea, pe Avocatnet.ro.

Data articol: august 4, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam