Secțiune susținută de

Andra Maria Zlătaru, AIESEC: „Mi-aș dori să-mi fie evidențiate potențialele oportunități de networking pe care le poate oferi compania”

Portal HR \ Actual \ Andra Maria Zlătaru, AIESEC: „Mi-aș dori să-mi fie evidențiate potențialele oportunități de networking pe care le poate oferi compania”
AIESEC

Tinerii se confruntă frecvent cu diverse provocări în ceea ce privește procesele pe care trebuie să le parcurgă atunci când e vorba de alegerea unui loc de muncă. PortalHR și AIESEC explorează experiența tinerilor în căutarea și integrarea în primul lor loc de muncă. Ne interesează să înțelegem perspectivele Gen Z asupra experienței de angajare și, în special, modul în care își ajustează așteptările în ceea ce privește primul lor loc de muncă.

La interviu a răspuns Andra Maria Zlătaru, în prezent studentă la SNSPA, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Comunicare și Media Emergente.

Care au fost principalele tale surse de informare și căutare a primului loc de muncă?

În principiu, ca și surse de informare, cel mai mult sprijin l-am primit din partea profesorilor de la facultate, a colegilor din asociație sau din relațiile cu oameni care activau în domeniul meu de interes. Totuși, căutarea primului loc de muncă a constat în interacțiunea directă cu angajatori prin diferite evenimente de carieră.

Cum ai decis asupra domeniului sau al industriilor în care să aplici pentru primul tău loc de muncă?

Mereu m-am orientat după domeniul de Marketing, PR sau organizare de evenimente. Primele cunoștințe le-am dobândit din facultate, profesorii respectivi introducându-ne în bazele domeniului de comunicare, iar mai apoi le-am exersat în timpul experienței mele în asociația AIESEC.

Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ai avut în vedere în selectarea anunțurilor de joburi pentru aplicare?

În primul rând, m-a interesat foarte tare compania la care aplic pentru job (mediul de lucru să fie unul primitor și în care mă pot dezvolta ca persoană, adică cultura organizației). Alte criterii importante au fost cerințele postului, beneficiile și dacă oferă full-time sau part-time. De asemenea, pentru mine conta și impactul pe care postul îl va aduce în CV-ul meu și în experiența pe care aș fi acumulat-o pe parcurs.

Cum ți-ai făcut CV-ul?

Recunosc că pentru mine realizarea CV-ului nu a fost dificilă, deoarece aveam cunoștințe despre cum să-mi organizez experiența și informațiile în document într-un mod atractiv pentru potențialii angajatori. Ca un fun fact, mi-a luat aproximativ 6 ore să finalizez redactarea completă a CV-ului!

Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în căutarea primului loc de muncă și cum le-ai depășit?

Problema cea mai mare a constat în găsirea unui post cu program flexibil. Totuși, acest aspect s-a rezolvat destul de ușor în momentul în care am discutat la interviu despre balansarea facultății cu munca, unii angajatori ținând cont de importanța studiului în această perioadă.

Cum te-ai pregătit pentru interviu și ce subiecte ați discutat?

Am început prin a mă documenta despre companie și fișa postului. Domeniul de activitate era destul de cunoscut pentru mine, așa că mi-a fost destul de ușor să înțeleg cerințele jobului. Înaintea interviului, am avut un apel cu un coleg care a mai trecut prin diverse interviuri, ca să îmi ofere sfaturi legate de așteptările și întrebările angajatorului. La interviu, am avut surpriza plăcută de a avea o discuție foarte relaxată cu angajatoarea mea, discutând și despre fișa postului, dar și despre informații esențiale despre compania la care urma să iau jobul.

Ce întrebări ți-au atras atenția sau te-au luat prin surprindere?

Prima întrebare care mi-a fost adresată la interviu a fost: „Povestește-mi despre tine ce ți se pare cel mai relevant!” Chiar dacă această întrebare m-ar fi debusolat în mod normal, am decis să urmez structura CV-ului și să încerc să concretizez cât de mult se poate informația și experiența mea pentru angajator. O altă întrebare care m-a surprins a fost legată de vorbirea fluentă a altor limbi străine în afară de engleză, unde mi-am exprimat interesul de a studia o altă limbă străină în viitor.

În ceea ce privește așteptările financiare, cum ai determinat suma pe care o consideri potrivită pentru rolul și responsabilitățile asociate cu jobul? Ai făcut cercetări asupra salariilor medii din industrie sau pentru poziții similare pentru a avea o referință în stabilirea așteptărilor tale?

Aspectul financiar a fost destul de greu de determinat, deoarece eu aplicam pentru un post de internship, unde așteptările nu erau foarte mari pentru un salariu promițător. Astfel, am decis să mă documentez mai mult cu ajutorul colegului cu care m-am sfătuit și legat de interviu, dar surpriza cea mai mare a fost atunci când am discutat împreună cu angajatorul meu, primind o ofertă care mi-a depășit așteptările.

Ce beneficii sau compensații suplimentare consideri că ar trebui să facă parte din oferta salarială pentru primul tău loc de muncă?

Pentru mine au contat mult aspectele legate de concediu, dar și beneficii precum abonamente și reduceri în anumite locuri. O altă facilitate de care am beneficiat a fost accesul nelimitat la Breakout Room-ul companiei, care oferă oportunități diverse pentru relaxare și interacțiuni între angajați.

Ce i-ai spune unui specialist în resurse umane care are interviuri cu tineri la primul job? Ce ai vrea să auzi de la persoana de HR? Ce informații ai vrea să primești despre job?

Dacă m-aș afla în rolul unui specialist în resurse umane care intervievează tineri pentru primul lor job, i-aș sfătui să manifeste deschidere și empatie în interacțiunea cu candidații. Este important să inspire încredere și să ofere un mediu confortabil și sigur, în care aceștia să se simtă liberi să-și exprime potențialul și să-și evidențieze abilitățile. Iar eu, în special, mi-aș dori să-mi fie evidențiate potențialele oportunități de networking pe care le poate oferi compania.

Data articol: aprilie 16, 2024
Jurnalistă cu peste 12 ani de presă, în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin educație și inovație, pasionată de istorie gastronomică și cultură.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam