Secțiune susținută de

Anul școlar 2020-2021: Când și cum pot cere părinții libere plătite

Portal HR \ Actual \ Anul școlar 2020-2021: Când și cum pot cere părinții libere plătite

Legislația apărută anul acesta dă posibilitatea părinților, în cazul închiderii temporare a școlilor, grădinițelor sau creșelor, să primească zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Autoritățile au venit cu două acte normative, o lege și o ordonanță, fiecare dintre ele stabilind acordarea de zile libere părinților în situația închiderii unităților de învățământ din cauze diferite. De aceea, în acest material prezentăm ce soluții au, începând din această săptămână, părinții care au copii în școli ce nu mai pot desfășura cursuri față în față și care sunt condițiile în care pot cere liberele pentru supravegherea acestora.

 De ce au fost emise două acte normative care acoperă același subiect 

Acordarea liberelor plătite pentru părinți în situația suspendării cursurilor apare, așa cum ziceam mai sus, în două acte normative, respectiv Legea 19/2020 și Ordonanța de urgență 147/2020. Diferența dintre cele două acte e simplă: stabilesc acordarea de libere pentru părinți în situații diferite de închidere a școlilor.

Legea stabilește că libere se acordă în toate situațiile în care se decide suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ, “ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente”. După cum apare în lege, măsura se aplică și “pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență”.

Pe de altă parte, OUG 147/2020 stabilește că zilele libere se acordă tot pentru supravegherea copiilor, dar în situația suspendării cursurilor față în față din cauza epidemiei de coronavirus. Așadar, ordonanța se aplică într-o singură situație (cea actuală, generată de epidemia de COVID), în timp ce legea are o plajă mai largă de aplicare.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Anul școlar 2020-2021: Când și cum pot cere părinții libere plătite pentru a sta cu copiii mici, începând de azi

Data articol: septembrie 14, 2020

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam