Hot Now

Bugetarii nu mai primesc sporuri la salarii ci doar timp liber pentru orele suplimentare

25 11 2013, Avocatnet , Comentariile sunt închise pentru Bugetarii nu mai primesc sporuri la salarii ci doar timp liber pentru orele suplimentare, 1.616 afisari

Începând de anul viitor, angajații din sectorul bugetar care lucrează peste program nu vor mai avea posibilitatea de a primi spor la salariu pentru orele lucrate în plus, după ce un act normativ în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial. Aceasta în condițiile în care, momentan, munca peste program se compensează fie prin ore libere plătite, fie prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia

Potrivit normelor legale în vigoare, stabilite prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pentru munca suplimentară efectuata peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, se aplică prevederile Codului muncii. Aceleași reguli sunt valabile și pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Concret, acest lucru înseamnă că angajații cu program normal de lucru (adică de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână), care lucrează ore suplimentare, au dreptul la unele compensații.

Astfel, potrivit legislației muncii, munca peste program se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

În plus, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul menționat, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazăAvocatNet.ro a tratat AICI modalitatea de remunerare in aceste cazuri.

Totusi, aceste reglementari nu se vor aplica și anul viitor. Aceasta deoarece OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 stabilește că, din anul 2014, munca suplimentară se compensează doar cu timp liber. 

„În anul 2014, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător”, se precizează în actul normativ menționat. 

Practic, bugetarii nu vor mai putea primi sporurile la salariu prevăzute de Codul Muncii, ci doar ore libere corespunzătoare timpului lucrat suplimentar.

Vă readucem aminte că, tot în baza OUG nr. 103/2013, salariile brute ale bugetarilor vor fi menținute în 2014 la același nivel cu cele din luna decembrie 2013.

În plus, anul viitor, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare se menține la același nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, în masura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Prin exceptție de la aceste prevederi, începând cu luna ianuarie 2014 cuantumul brut al salariilor de bază, cum au fost stabilite pentru luna decembrie 2013, se majorează cu până la 10%, fără a depăși salariul de baza, pentru personalul didactic atât din învățământul preuniversitar de stat, cât și din învățământul universitar de stat, care are o vechime în învățământ de până la 6 ani.

Citește AICI ce drepturi ai dacă stai peste program.

Articol de Mirela Oprea, preluat de pe Avocatnet.ro.

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter