Secțiune susținută de

Ce riscă angajatorii dacă au salariați part-time care muncesc peste program

Portal HR \ HR Pedia \ Ce riscă angajatorii dacă au salariați part-time care muncesc peste program

În Codul muncii, orele suplimentare nu sunt permise în cazul contractelor cu normă redusă decât în două situații: în caz de forță majoră și atunci când sunt necesare lucrări urgente. Salariații part-time, care muncesc deseori peste program, pot cere de la angajator plata acestor ore, uneori ajungându-se chiar și la intentarea unor procese. Deocamdată, însă, instanțele nu sunt hotărâte dacă să recunoască dreptul la recompensare a timpului lucrat în plus sau nu: există judecători care le-au dat dreptate salariaților, dar și judecători care au respins astfel de solicitări. În afară de a fi obligați la plata orelor extra, angajatorii pot fi inclusiv amendați de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

La contractul de muncă cu timp parțial, efectuarea de ore suplimentare nu este permisă decât excepțional de Codul muncii. Mai exact, dacă angajăm o persoană cu contract de muncă pentru o normă redusă, adică mai puțin de opt ore pe zi, atunci salariatul trebuie să lucreze atât cât scrie în contract. În realitate însă, lucrurile nu stau deloc așa, în special în anumite domenii de activitate.

Potrivit Codului muncii, în contractul de muncă cu timp parțial trebuie să existe obligatoriu o prevedere cu privire la interdicția de a face muncă suplimentară. Pe lângă asta, mai trebuie precizat și cum se repartizează programul de lucru și condițiile în care se poate modifica acesta. În lipsa acestor precizări, conform Codului muncii, se va considera că respectivul contract s-a încheiat pentru normă întreagă.

Totuși, orele suplimentare la contractul cu timp parțial sunt permise în două situații precise:

  • în cazurile de forță majoră;
  • pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

Ce riscă un angajator atunci când angajații muncesc (cu regularitate) peste norma scrisă în contract? Potrivit Roxanei Păunescu și lui Ștefan Mușat, avocați în cadrul societății Start Lawyers, angajatorul riscă în principal să fie sancționat cu o amendă de către inspectorii ITM, dar și să fie obligat să plătească orele suplimentare ale angajaților. Este un fenomen tot mai des întâlnit și tot mai greu de combătut, după cum se plâng inspectorii: munca „la gri”.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Ce riscă angajatorii dacă au salariați part-time care muncesc peste program.

Data articol: mai 29, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam