Hot Now

Ce se întâmplă dacă un salariat nu respectă perioada de preaviz după ce demisionează

29 06 2015, Avocatnet , 4 comentarii, 6.093 afisari

Unul dintre principiile de bază ale legislației muncii este că nicio persoana nu poate fi obligată să muncească într-un anumit loc de muncă sau într-o anumită profesie. De aceea, salariații care sunt nemulțumiți de serviciul lor au mereu la îndemână varianta demisiei. Într-o asemenea situație, legea prevede că, în principiu, angajatul mai trebuie să muncească un anumit număr de zile, pentru a da angajatorului ocazia de a-l înlocui în timp util. Dar, dacă nu respectă această perioadă de preaviz, salariatul poate fi tras la raspundere.

Nicio persoană nu poate fi obligată să muncească într-un anumit loc de muncă sau să lucreze într-o anumită profesie, stabilește Codul muncii. În același timp, munca forțată este interzisă. Astfel, salariații sunt liberi să demisioneze atunci când se regăsesc într-o situație profesională care nu le (mai) convine. Dar, în acest caz, trebuie să respecte o anumită perioadă de preaviz, altfel riscă amânarea momentului încetării contractului de muncă sau chiar sancționarea disciplinară.

Demisia este, practic, un act unilateral de voință prin care salariatul comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă. Iar aceasta nu trebuie să fie acceptată sau agreată de angajator.

„Pentru a produce efecte, demisia nu trebuie acceptată sau agreată de angajator, acesta având obligația legală de a lua act de demisie și de a o înregistra în registrul de evidență al documentelor. În cazul în care angajatorul refuză să primească demisia salariatului, acesta are dreptul de a face dovada demisiei prin orice alt mijloc de probă (de exemplu, salariatul ar putea să-și înainteze demisia prin poștă sau chiar prin e-mail)”, a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, Mihai Anghel, avocat senior la Tuca Zbarcea și Asociații.
Descoperă toate informațiile pe această temă citind tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro.
Comentarii (4)
 1. filimon tereza spune:

  sunt angajata cu contract determinat daca imi dau demisia pe probleme medicale mai este nevoie sa stau in preaviz

  • Portal HR spune:

   Bună ziua, pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 2. Hasan Alexandra spune:

  Salut,doresc sa îmi dau demisia si firma ma obliga sa stau 20 de zile în preaviz .Ce se poate întâmpla daca nu îl respect?

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter