Hot Now

Cum a fost la TEDx București 2015

10 11 2015, Ioana Rijnetu , Comenteaza, 2.842 afisari

Sâmbătă, 7 noiembrie, a avut loc cea de-a șaptea ediție a conferinței TEDx București ca parte a fenomenului cunoscut sub numele de TED “Ideas Worth Spreading”, o mișcare globală menită să aibă un impact pozitiv prin puterea ideilor împărtășite de persoane din domenii diferite.

Evenimentul este organizat în București de o echipă de voluntari tineri, frumoși, pasionați și interesați să contribuie la dezvoltarea unei comunități de oameni care cred că pot schimba lumea prin intermediul unor idei inovatoare de succes și crea un mediu propice pentru învățare, networking și întâlniri cu speakeri internaționali și/sau locali.

Tema principală a acestei ediții a stat sub semnul interconectivității și a fost impărțită în patru mari sesiuni: explore, transform, rethink și overcome, unde am avut ocazia să ascultăm povești inspiraționale despre succes, ambiție, curaj, teamă, eșec sau traume.

Paul J.R. Renaud, scriitor și coach, a deschis conferința TEDx București cu mesajul că trăim într-o lume bombardată zilnic de informație unde e mult mai ușor să fii conectat cu celălalt. A pus accentul pe ideea de “people power” și pe beneficiile networking-ului cu a sa lege a altruismului care spune că e bine și sănătos să dai și să-ți ajuți semenii necondiționat. Cu cât cunoști mai mulți oameni, cu atât șansele să înveți sunt mai multe.

De la Yvette Larsson și Cristina Chiriac am aflat povestea iei românești, și cum pasiunea pentru această bluză tradițională poate conecta oameni diferiți, poate comunica și arăta altora o Românie autentică.

Lars Soeftestad, antropolog social, a vorbit despre călătorii și modul în care acestea ne ajută să interacționăm mai ușor cu oameni noi, culturi și stiluri de viață diferite. Călătoriile sunt experiențe personale unde aflăm povești noi, plasându-ne în contexte și situații diferite de a noastră.

Vijay Raju a adus în discuție un subiect de interes în multe domenii de activitate, și anume leadership-ul privit ca un spațiu comun unde indivizii își pot exprima/împărtăși liber ideile și pot atinge potențialul maxim.

Cea de-a doua sesiune, legată de puterea transformării, a debutat cu povestea inspirațională a lui Miguel Castillo, diagnosticat la vârsta de 19 ani cu scleroză multiplă. Dar boala nu a fost o piedică pentru a-și îndeplini visul de a lucra la NASA, și a transmis mesajul că e important să-ți asculți mereu corpul, să-ți controlezi emoțiile și să înțelegi că viața înseamnă alegeri: alegerea de a fi optimist și de a gândi pozitiv. Tot ceea ce facem are un sens, dacă reușim să punem pe hold activitățile cotidiene zilnice și să reflectăm un pic asupra acțiunilor noastre. Trebuie să fim noi cu noi înșine.

De la Adriana Istrate am aflat că viața de corporatist poate fi extenuantă și te aduce într-un moment cheie al vieții când îți pui întrebarea: „Cine ești de fapt?”. Acesta a fost un moment revelator ce a determinat-o pe Adriana să-și schimbe radical viața, devenind o alergătoare de ultramaratoane. Mesajul ei? Dacă vrei să te reinventezi, începe cu pași mici, dar începe! Fiecare dintre noi are propriul maraton, e nevoie de curaj, determinare și un obiectiv.

Antreprenorul Thomas C. Knobel ne-a împărtășit despre proiectul său ambițios de a transforma sistemul economic prin crearea unuia bazat pe sharing și interconectivitate. Motivat de acest lucru, Thomas a creat aplicația gratuită WowApp care le permite utilizatorilor să dezvolte o comunitate mai bună prin puterea sharing-ului.

La finalul sesiunii am avut ocazia sa-l descoperim pe Cosmin Cioca, un tânăr foarte talentat care ne-a conectat la lumea sa magică a flautului.

În cadrul celei de-a treia sesiuni, rethink, am aflat noi metode de a privi viața cu ajutorul lui Dan Mocanu, coach și explorator al domeniilor de business, IT și muzică. Aflat într-un moment de dezechilibru între viața personală și cea profesională, a realizat că e important pentru el să cânte o piesă de Bach la orgă. După un training intens de 3 săptămâni, a reușit să-și îndeplinească această dorință și să înțeleagă că muzica înseamnă 100% performanță.

Vlad M. Teohari, pasionat de știință încă de mic, a adus în atenția noastră câteva informații despre una dintre cele mai răspândite boli la nivel global, epilepsia, care afectează un număr tot mai mare de persoane. Împreună cu colegii de la compania Salva Software, acesta a dezvoltat o aplicație bazat pe un sistem ce poate detecta în timp real crizele de epilepsie.

Potrivit lui Adrian Buzatu, cercetător la Universitatea din Glasgow, descoperirea bosonului Higgs, o particulă sub-atomică, ar putea explica originea Universului într-un mod diferit de cum știam noi.

Cel mai tânăr dintre speakeri, Grațian Șonu, 12 ani, a vorbit despre două lumi diferite: o lume a oamenilor mai mari cu putere mai mare de decizie, și cealaltă lume a oamenilor mai mici, copii, fără niciun fel de putere. Atât oamenii mari, cât și cei mici vor să fie apreciați, dar este important să știe să comunice între ei și să-și exprime sentimentele.

Sesiunea s-a încheiat cu un moment sensibil al celor de la LightWave Theatre, o companie de teatru vizual de păpuși interpretând o poveste emoționantă de iubire.

În cadrul ultimei sesiuni intitulată “overcome”, l-am cunoscut pe Vișinel Bălan, consilier pe probleme juridice și activist pentru drepturile persoanelor instituționalizate. Deși și-a petrecut o parte a vieții prin case de copii, a reușit să treacă peste momente foarte dificile, luând decizii care i-au dat un plus de valoare vieții sale. “Singura ieșire e școala”, iar el se consideră norocos că a avut alături mentori și modele care l-au ajutat să spere la o viață mai bună.

Tot despre educație ne-a vorbit și Roxana Marin sau “profa de la Coșbuc“, cum s-a autointitulat. Deși are o vastă experiență în sistemul educational, Roxana este militant al educației GrassRoots și ne îndeamnă să fim educatori, nu profesori, având în vedere două condiții: să oferi sprijin necondiționat celorlalți și să adopți o poziție fermă între profesor și copil/elev.

De la Andrei Lupșe am învățat că există soluții viabile pentru a trăi o viață mai ecologică, dacă știi să te focusezi pe colaborare, în loc de competitivitate. Susținător al permaculturei, Andrei a găsit căi alternative de a păstra alimentele sau a încălzi locuințele, dar și alte idei pe care le aplică în cadrul proiectului “Baza Ulmu“.

Cristina Stancu este prima femeie campioană la kick-boxing care ne-a transmis un mesaj simplu, dar de mare impact: toți suntem campioni, trebuie doar să ne conectăm cu campionul din noi. Întrebarea esențială este “cât de mult îți dorești să îți atingi obiectivul?“, iar o motivație puternică te va ajuta să îți depășești limitele și să încerci în fiecare zi să fii tot mai bun.

Concluzionând, fiecare speaker a fost o sursă de inspirație pentru audiență și a transmis un mesaj de impact în cadrul conferinței TEDx de sâmbătă, însă acum cred că este important să reușim să aplicăm din aceste idei și la nivel personal.

Recomandarea mea este să încercați să ajungeți măcar o data la o ediție TEDx București, pentru că este o experiență unică ce te încarcă de energie pozitivă și te conectează cu oameni frumoși și povești inspiraționale.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter