Hot Now

De ce Project Management-ul este câteodată oaia neagră

25 04 2014, Narciss Popescu , Un comentariu, 3.393 afisari

O bună prietenă mi-a scris acum trei zile, plângându-se de mediul de la serviciu și în special de relația cu actualul ei șef care se află pe o poziție de senior project manager și cerându-mi sfatul cum să gestioneze relația cu el sau dacă este mai bine să își caute un alt job. Din emailul respectiv, cu permisiunea ei, am extras următorul paragraf pentru a-l supune atenției voastre. De teama unor repercursiuni, ea a ales să își păstreze anonimatul:

“…Da, știu, nu trebuie să ne ferim, există și acest tip de project manager: preocupat veșnic, încărcat de grija companiei, a proiectului sau a echipei, cu o privire patrunzătoare, emite numai postulate. El este noua specie de project manager. Este prea inteligent, vorbește cu subînțelesuri. Sau în citate. Va fi un mare poet, însa în trecere face puțin pe managerul de proiect. Își permite, este încă tânăr, nu are nici 35 de ani.

Știe strategie mai bine decât mai marii companiei, înțelege mai bine universul decât oricine altcineva. Un mic Dumnezeu, face un favor tuturor că îi ține la suprafață. Și că îi suportă. Știe atât de bine business încât ar putea fi milionar sau măcar un mic antreprenor. Dar îi place să se chinuie. Pe el și pe ceilalți.

Prea nevinovat într-un context plin de ticăloși, înjură clienții atunci când stă de vorbă cu echipa, înjură echipa când stă de vorba cu managementul, face sluj în fața clientului sperând că va trece cât de curând în ograda care dă comenzi. Și numește asta Stakeholder Management.

Etica nu este pentru el decât un instrument pe care îl utilizează cu măiestria cu care un pianist folosește sapa, în general ca să își justifice lipsa de etică. Nu are clară nici măcar o agendă proprie dar este plin de certitudini. În general nu este în stare să facă nimic prea bine dar se pricepe foarte bine la orice.

Nesigur în sinea lui, în general blindat de certificări, își amintește lui și celorlalti ce bun era el acum 100 de ani ca specialist tehnic deși știe foarte bine că era cel mult un mediocru. Un nostalgic. Are gura mare, nu suportă sistemul, însa nu și-a dat niciodată zăpada din fața blocului.

Ar putea fi politician. S-ar califica pe unul din primele locuri în parlament. Mulți spun că poate ar fi mai bine așa, decât să fie promovat în top-management…”

Stau și mă intreb: este doar un caz izolat? Sau este, așa cum spune ea mai sus, “o nouă specie de manager/project manager“?

Comentarii (1)
  1. Mirela spune:

    Nu este un caz izolat, este o stare de fapt intretinuta de asa zisa dorinta de excelenta, performance management….& bla,bla,bla-uri de companii multinationale.
    Sfat: gaseste altceva pina nu ti se va sugera ca este timpul sa faci o noua alegere,in afara companiei of course.
    Succes oricum.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter