Denisa Calin, AIESEC: „ A fost foarte important să fie un job care să-mi permită să îmi desfășor în același timp și studiile”
Tinerii se confruntă frecvent cu diverse provocări în ceea ce privește procesele pe care trebuie să le parcurgă atunci când e vorba de alegerea unui loc de muncă. PortalHR și AIESEC explorează experiența tinerilor în căutarea și integrarea în primul lor loc de muncă. Ne interesează să înțelegem perspectivele Gen Z asupra experienței de angajare și, în special, modul în care își ajustează așteptările în ceea ce privește primul lor loc de muncă.
La interviu a răspuns Denisa Calin, în prezent studentă la ASE – Relații Economice Internaționale.
Care au fost principalele tale surse de informare și căutare a primului loc de muncă?
Principalele surse de căutare a primului loc de muncă au fost platforme precum eJobs, BestJobs, Linkedin și târgurile de job-uri.
Cum ai decis asupra domeniului sau al industriilor în care să aplici pentru primul tău loc de muncă?
Am decis asupra domeniului în care mi-ar plăcea să am primul job cu ajutorul activităților de voluntariat pe care le desfășor în prezent, prin intermediul organizației din care fac parte. Am avut ocazia să testez mai multe domenii de activitate și să-mi dau seama mai bine ce îmi place să fac și la ce aș fi bună. În plus, am avut oportunitatea de a discuta cu persoane care activează deja în domeniul respectiv și am realizat că mi-ar plăcea să îmi încep cariera astfel.
Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ai avut în vedere în selectarea anunțurilor de joburi pentru aplicare?
Pentru mine a fost foarte important să fie job care să-mi permită să îmi desfășor în același timp și studiile. În plus, am căutat locuri de muncă în care cerințele legate de experiență nu erau atât de mari, iar angajatorii erau dornici să ne ajute în dezvoltarea noastră profesională.
Cum ți-ai făcut CV-ul?
Pentru CV, am folosit un template pe care l-am aranjat după bunul plac. Legat de conținut, am căutat pe internet tips and tricks si am cerut sfaturi de la persoane care trecuseră deja prin procesul de angajare sau care cunoșteau mai multe despre asta.
Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în căutarea primului loc de muncă și cum le-ai depășit?
Cea mai mare provocare cred că a fost să găsesc joburi care să aibă program flexibil și să îmi permită să-mi continui și studiile, care să fie entry-level și să îmi ofere posibilitatea de a învăța mai multe despre domeniul în care vreau să activez.
Cum te-ai pregătit pentru interviu și ce subiecte ați discutat?
Înainte de interviu, m-am informat referitor la companie. la domeniul de activitate și la fișa postului pentru care aplicam. În timpul interviului am răspuns la întrebări legate de mine, de studii, de activitățile extra pe care le desfășor și câteva întrebări situaționale și legate de așteptările mele.
Ce întrebări ți-au atras atenția sau te-au luat prin surprindere?
Cred că un exemplu de întrebare care m-a luat prin surprindere a fost legată de nivelul meu de cunoștințe în ceea ce privește utilizarea Excel și PowerPoint. Mi s-a părut destul de vagă, deoarece, deși aveam experiență cu aceste aplicații, dar neavând un certificat anume care să ateste asta, nu am știu exact cum să răspund. Și am mai întâmpinat câteva întrebări de genul, care erau destul de vagi aș putea spune.
În ceea ce privește așteptările financiare, cum ai determinat suma pe care o consideri potrivită pentru rolul și responsabilitățile asociate cu jobul? Ai făcut cercetări asupra salariilor medii din industrie sau pentru poziții similare pentru a avea o referință în stabilirea așteptărilor tale?
Legat de partea financiară, am încercat într-adevăr să mă documentez puțin legat de salariile din industrie, ca să știu cum aș putea aborda subiectul.
Ce beneficii sau compensații suplimentare consideri că ar trebui să facă parte din oferta salarială pentru primul tău loc de muncă?
Tichete de masă, asigurare medicală, ore de muncă peste program plătite sau posibilitatea de a avea zile libere, posibilitatea de a lucra remote. program de lucru scurt vinerea, posibilitatea de activități recreaționale.
Ce i-ai spune unui specialist în resurse umane care are interviuri cu tineri la primul job? Ce ai vrea să auzi de la persoana de HR? Ce informații ai vrea să primești despre job?
Mi-aș dori să primesc informații legate de structura echipei, pachetul salarial și beneficiile, particularitățile programului de muncă și a activității, oportunități de dezvoltare în companie. În plus, mi-ar plăcea să primesc răspunsuri rapide și feedback, indiferent dacă răspunsul este pozitiv sau negativ.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam