Secțiune susținută de

Există viață după muncă?

Portal HR \ Actual \ Există viață după muncă?

De-a lungul (și de-a latul :)) vieții mele de om (plus HR-ist și psiholog), am prins de veste că există mai multe feluri de a explica munca peste program. Vorbesc aici de “overtime-ul” prestat perseverent și consecvent, nu de urgențe sau excepții care să îți strice o zi sau –  hai – o săptămână dintr-o viață. Pornind de la frustrantul “n-am încotro” și până la “ îmi place munca mea” motivele variază pe o scală neconvențională care se duce de la banala “obligație” și până la “plăcere”. Ce-i drept, tinde să fie o “obligație” atunci când figurezi pe-un stat de plată și aduce a plăcere atunci când cartea ta de vizită prezintă firma ta.

Și ți-aș propune un exercițiu scurt. Hai să începem prin a ne întreba în ce categorie ești? Muncești peste program? Și dacă da, o faci constant (adică aproape în fiecare zi)?  De când faci asta (o lună, un an, o veșnicie 🙂 ) Dacă răspunsul e tot “da”, atunci, de ce faci asta? N-ai de ales? Sau de plăcere? Ce crezi că pierzi și ce crezi că ai câștiga dacă de mâine ai înceta să  mai faci asta?

Și-acum dacă e de plăcere, atunci cine e subsemnata să judece plăcerea altuia… Doar nu există rețeta fericirii nu? Îți poți trăi viața cum vrei. Dar dacă tot se iscă dintr-un “n-am de ales” atunci ar cam fi cazul să  continuăm cu exercițiul.  Și te-aș ruga să ne uităm un pic la continuarea pe care o găsești… Deci, n-ai încotro (n-ai de ales, ești obligat) pentru că….  Și mai departe “n-ai încotro” pentru că îți dorești ceva (o avansare, o carieră, o leafă mai semeață sau ce poți cumpăra cu ea) sau pentru că eviți ceva ce crezi că o să se petreacă dacă nu dormi constant cu capul pe birou?

Să mergem încă mai departe… Dacă-ți dorești ceva, atunci e cazul să evaluezi cinstit cât îți dorești și dacă face plătit prețul. Dacă răspunsul este DA, atunci “n-am încotro” nu e o obligație ci o alegere și n-ai decât să îți reformulezi ce vrei să faci cu viața ta.

Dacă eviți ceva, de la concediere la singurătate, atunci e cazul să găsești soluții de adresare a problemei tale. Care nu se rezolvă prin statul la birou. Părerea mea… 🙂

Save

Data articol: iulie 10, 2013
Miruna Stanculescu

Îmi place să spun despre mine că sunt un purtător de felinar ce insoţeşte oameni în drumul lor interior spre lucruri pe care ei încă nu ştiu că le cunosc. În limbajul de toate zilele asta se cheama psiholog. Cred în asumarea responsabilităţii pentru propria viaţă si mai cred că viaţa e facută să te gândeşti şi, dacă e nevoie, să te răzgândeşti. Cred că suntem previzibili şi unici în acelaşi timp şi asta este o combinatie nelimitată de resurse şi de posibilităţi.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam