Noi reguli în sistemul asigurărilor de șomaj vor intra în vigoare în octombrie, după ce un act normativ în acest sens a a fost publicat în această vară în Monitorul Oficial. Conform reglementărilor, una dintre principalele măsuri vizează acordarea de subvenții și facilități angajatorilor care încadrează în muncă tineri fără familie sau cu diverse dizabilități, denumiți tineri cu risc de marginalizare socială.
Legea nr. 250/2013, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie, stabilește că angajatorii pot beneficia de stimulente financiare în situația în care angajează în muncă:
Conform noilor dispoziții ce urmează să intre în vigoare în 22 octombrie, acești angajatori vor beneficia, lunar, pentru fiecare persoană din categoriile menționate, de anumite subvenții și facilități din partea statului.
„Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni”
„Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj”
Extras din Legea nr. 250/2013
* Amintim că, în momentul de față, valoarea indicatorului social de referință este 500 lei.
În ceea ce privește angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți de liceu sau de facultate, aceștia vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
Legea ce urmează să intre în vigoare introduce noțiunea de tânăr cu risc de marginalizare sociala, ce se definește după cum urmează;
Tânăr cu risc de marginalizare socială – persoană cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședință și se încadrează în una dintre următoarele categorii:
Potrivit noilor prevederi, angajatorii care încadreaza în muncă tineri cu risc de marginalizare socială, denumiți și angajatori de inserție, vor beneficia, lunar, pentru fiecare tânăr încadrat în muncă, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor (dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referință), până la expirarea duratei contractului de solidaritate.
Important! Contractul de solidaritate se încheie între agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă și tânăr pe o durată de până la 3 ani, dar nu mai puțin de un an, în condițiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani.
Această facilitate se acordă doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții:
Pe de altă parte, în cazul în care angajatorii încetează raporturile de muncă ale tinerilor înainte de expirarea contractului de solidaritate, aceștia vor fi obligați să restituie, în totalitate, sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr pentru care a încetat raportul de muncă.
În schimb, dacă la data expirării contractului de solidaritate, angajatorul de inserție menține raportul de muncă cu tânărul, atunci va beneficia de o altă facilitate din partea statului. Concret, angajatorul va primi lunar, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o sumă în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată.
„Suma se acordă angajatorului pe perioada menținerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de 2 ani„, se precizează în Legea nr. 250/2013.
Atenție! Conform prevederilor legale, facilitățile financiare se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de persoana pentru care se acordă aceste sume, inclusiv pe perioada concediului de odihnă. În schimb, angajatorii nu primesc banii pentru perioada în care raporturile de muncă ale tânărului sunt suspendate.
Legea nr. 250/2013, ce va intra în vigoare în 22 octombrie, poate fi consultată AICI.
Articol de Mirela Oprea, preluate de pe Avocatnet.ro.
BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]
DetaliiSoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]
DetaliiMullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]
DetaliiDora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]
Detalii