Secțiune susținută de

Firmele care angajează absolvenți sau șomeri de peste 45 de ani nu vor mai fi scutite de plata contribuțiilor la șomaj

Portal HR \ HR Pedia \ Firmele care angajează absolvenți sau șomeri de peste 45 de ani nu vor mai fi scutite de plata contribuțiilor la șomaj

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți de studii liceale, postliceale sau superioare, precum și someri de peste 45 de ani nu vor mai beneficia de unele facilități din partea statului, noi reglementări în domeniul asigurărilor pentru somaj intrând în vigoare începând cu 22 octombrie 2013. Totuși, se păstreaza unele prevederi care stabilesc că acești angajatori vor primi unele subvenții din partea statului, calculate în funcție de indicatorul social de referință. 

1) Angajatorii care nu vor mai beneficia de facilități la plata contribuțiilor la șomaj

Legea nr. 250/2013act normativ ce aduce o serie de modificări legislației în domeniul asigurărilor pentru șomaj, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 457, din 24 iulie 2013 și intră în vigoare începând cu 22 octombrie 2013.

Printre modificările operate de documentul citat se numără și eliminarea unor facilități acordate de stat pentru unii angajatori. Mai precis, este vorba despre cei care încadreaza în muncă absolvenți de liceu sau de facultate, șomeri de peste 45 de ani, precum și șomeri părinți, care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale.

Astfel, conform noilor reglementări, acești angajatori NU vor mai fi scutiți de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă categoriilor de salariați menționati mai sus.

Până acum, legislația stabilea că:

„Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale sunt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, și primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 2 ani” – Art. 85, Legea nr. 76/2002 

„Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ sunt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă absolvenților încadrați” – Art. 80, Legea nr. 76/2002

Practic, au fost eliminate, din cuprinsul Legii nr. 76/2002, prevederile care stabileau scutirea, pe o perioada de un an, de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Atenție! În ceea ce privește angajatorii care încadrează în muncă persoane cu handicap, regulile nu se schimbă, întrucât aceștia nu beneficiau nici până acum de scutire de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Citiți articolul integral aici.
 
Articol de Mirela Oprea, preluat de pe Avocatnet.ro
 
Puteți afla mai multe pe această temă punând întrebări în forumul Avocatnet.

Data articol: octombrie 28, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam