Hot Now

Întoarcerea din concediul de creștere a copilului – cum combați abuzurile angajatorului

02 05 2017, Avocatnet , Comenteaza, 3.954 afisari

Numeroși angajați se plâng că la întoarcerea din concediul de creștere a copilului (CCC) sunt concediați de către angajator. Cel mai adesea, motivul invocat este desființarea postului, însă angajatorul uită care sunt de fapt prevederile legale. Pe de o parte, există o interdicție de a concedia salariatul întors din CCC în primele șase luni de la întoarcere, iar pe de altă parte, concedierea pentru desființarea postului se face în condiții specifice. Dacă nu e dat afară, salariatul se trezește încadrat pe cu totul alt post decât cel pe care-l ocupa înainte de a intra în CCC. Iar uneori, odată cu reîncadrarea vine și diminuarea salariului. Despre aceste situații problematice la întoarcerea din concediul de creștere am stat de vorbă cu un specialist și iată ce ne-a explicat.

Angajatorii nu pot concedia salariații care se află în CCC și, mai mult decât atât, nu-i pot da afară nici în primele șase luni după ce aceștia se întorc la muncă definitiv, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

În pofida acestor interdicții clare, angajatorii dispun concedieri ilegale și fac abuzuri care îi dezavantajează masiv pe cei care se întorc din concediul de creștere. De pildă, unii angajați întorși din CCC se plâng în Forumul AvocatNet.ro și de faptul că sunt încadrați pe alte posturi, eventual cu salarii mai mici, ori de faptul că sunt discriminați la acordarea unor beneficii pe care ceilalți angajați le primesc.

„Practica a arătat, într-adevăr, că sunt numeroase situațiile în care salariații care se întorc din concediul de creștere a copilului sunt supuși abuzurilor angajatorilor. De cele mai multe ori însă, abuzurile despre care vorbim se datorează și lipsei de reacție sau de informare a salariaților. O atare situație sporește entuziasmul negativ în această direcție al angajatorilor interesați mai degrabă de aranjarea propriilor necesități financiare și de personal decât de cele ce privesc drepturile și bunăstarea propriilor angajați”, a explicat, la solicitarea redacției noastre, Daniel Vinerean, avocat în cadrul societății de avocatură Maravela & Asociații (foto dreapta).

Interdicția de a concedia salariații aflați în concediul de creștere se aplică, potrivit OUG nr. 111/2010, pentru șase luni după întoarcerea definitivă la muncă. Așadar, nu pot fi concediați nici după ce contractul de muncă și-a reluat mersul, atâta timp cât e vorba de perioada de șase luni după întoarcerea din CCC.

Desființarea postului, legală în ce situații?

Citește tot articolul de Simona Voiculescu preluat de pe Avocatnet: Întoarcerea din concediul de creștere a copilului: Cum poți să combați abuzurile angajatorilor?

Save

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste 60% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 24 de ani de la nivel global (830 de milioane de persoane) nu vor avea competențele necesare pentru piața muncii în 2030, inclusiv cele pentru tranziția la economia verde, arată raportul ”Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition”, realizat […]

Detalii

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter