Tema work from home / work from anywhere este una dintre preocupările specialiștilor în resurse umane, iar în această lună, PortalHR propune o serie de materiale dedicate acestui aspect, cu focus pe beneficii și relaxare, astfel încât să crească productivitatea.
Într-o lume mereu în mișcare, în care ritmul alert al vieții adesea ne copleșește, găsirea timpului pentru relaxare și regăsirea echilibrului devine o necesitate. Pentru astfel de momente, angajații din companii au opțiuni variate, ca variantele de carduri Edenred, de unde pot alege o serie de activități care să completeze work-life-balance printr-o gamă largă de experiențe relaxante.
În ceea ce privește cardul cultural Edenred, ponderea volumului tranzacționat este de 1.2% din totalul tranzacțiilor cu cardurile oferite de companie. Cel mai adesea, cardul cultural este folosit de către angajații din domeniul IT, urmați de cei din servicii de piață. Un aspect interesant care a reieșit din informațiile Edenred este faptul că Gen Z sunt mai axați să cheltuie pe produse culturale (1.5%), urmați apoi de Generatia Y – 1.3%, Generatia X – 0.8%, Baby boomers – 0.5%. Cât privește genul, femeile cumpără mai multe produse culturale decât bărbații, proporția fiind de 1.4% vs. 1.1%.
Edenred Cultural se acordă conform legii nr. 165/2018 şi a normelor metodologice și poate fi oferit angajaților lunar, într-un cuantum de 200 de lei per angajat, precum și ocazional, în cuantum de 400 de lei per eveniment.
Facilitățile fiscale pentru cardul cultural cuprind scutire de la plata de taxe sociale atât pentru companii, cât și pentru salariați, fiind supuse doar impozitului de 10% pe venitul angajatului, iar deductibilitatea este în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.
În acest moment, categoria de carduri culturale cuprinde cinci secțiuni, dedicate achiziției de cărți și librăriilor – online și fizice, agenții de bilete – pentru concerte și spectacole, magazine de artă, cultură și hobby – online și fizice, dar și parcuri tematice de distracție, inclusiv cele destinate copiilor, iar achizițiile se pot face de pe întreg teritoriul României.
Cât privește cardurile de vacanță, 12% din volumul tranzacționat se regăsește în opțiunile posesorilor de astfel de carduri. Angajații din intermedieri financiare și asigurări folosesc cel mai des acest card, în proporție de 21%, urmați de persoanele angajate în comerț (11%) și industrie (11%).
Un aspect interesant este legat de vârsta utilizatorilor, categoriile Baby boomers și Gen X fiind cele care cheltuie mai mult pentru vacanță – în proporție de 12% fiecare, urmați de Gen Y – 10%, și apoi Gen Z – cu 6%. Totodată, statisticile Edenred arată că pentru turism, femeile cheltuie cam cu 1% mai mult din buget comparativ cu bărbații.
Facilitățile fiscale pentru cardurile de vacanță înseamnă o economie de până la 37% versus acordarea primelor de vacanță în numerar pentru o companie, deoarece angajaţii plătesc doar 10% impozit pe venit.
Totodată, menționăm că valoarea acestor vouchere diferă, astfel că pentru un angajat la stat, contravaloarea acestora este de 1.450 lei, iar pentru un angajat în mediul privat, contravaloarea poate ajunge la 6 salarii minime brute pe țară, în decurs de un an fiscal.
Voucherele de vacanță acoperă cazare, masă, transportul intern (pe teritoriul României), tratamente în stațiuni balneare și servicii suplimentare. Astfel, o agenție de turism sau chiar unitatea de cazare poate personaliza pachete turistice în care pot fi incluse toate tipurile de servicii pe care le poți achita cu ajutorul unui voucher de vacanță. Este bine de știut că un pachet turistic trebuie să includă minim o noapte de cazare la locația respectivă pentru a se putea plăti și alte servicii cu ajutorul voucherelor (de ex masa la restaurant).
În acest moment, cardul de vacanță Edenred nu permite și achiziționarea de asigurări, cazare în unitate fără clasificare turistică; sejur sau cazare în afara țării; masa la restaurant sau takeaway sau bilete de avion și autocar în afara țării.
Lista de parteneri comerciali Edenred care acceptă plata cu vouchere de vacanță cuprinde platforma Travelminit – care pune la dispoziție cea mai largă ofertă de cazare cu Card Edenred Vacanță; Eximtur; Roxy Travel; Paralela 45; Bibi Touring și Epic Visits.
Materialul prezentat face parte dintr-o serie dedicată PortalHR și susținută de Edenred pentru a descoperi beneficiile cardurilor tematice dedicate angajaților din companii.
39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
Detalii