Hot Now

Majorarea salariului minim 2015 și transmiterea modificării în Revisal

12 01 2015, Avocatnet , Comenteaza, 12.073 afisari

Din 1 ianuarie 2015, salariul minim a crescut cu 75 de lei, la 975 de lei. Această majorare trebuie raportată în Registrul de Evidență a Salariaților de angajatorii care au salariați plătiți cu minimul pe economie. Nerespectarea acestei obligații poate fi sancționată de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei.

HG nr. 1091/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014, prevede că de la 1 ianuarie 2015 salariul minim a crescut de la 900 de lei la 975 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/ora.

Creșterea salariului minim brut aduce pentru angajatori cheltuieli suplimentare cu angajații. Mai exact, din 1 ianuarie 2015, angajatorii trebuie să scoată din buzunar 91 de lei în plus pentru a-i plăti unui angajat salariul minim. Această suma include majorarea de 75 de lei, la care se adaugă înca 16 lei plătiți în plus pentru contribuțiile la stat.

De asemenea, suma totală pe care angajatorul trebuie să o aloce pentru a acorda un salariu de 975 de lei este de 1.199 de lei, din care angajatul încasează un salariu net de 724 de lei.

Pe lângă cheltuielile suplimentare, angajatorii trebuie să îndeplinească și câteva formalități privind majorarea salariului minim. Concret, ei sunt obligați să raporteze în Registrul de Evidență a Salariaților această creștere salarială.

În funcție de documentul justificativ (act adițional sau decizie colectivă) pe care firmele îl vor întocmi și pe baza cărora vor opera modificările în Revisal, vor trebui să respecte și un termen limita pentru actualizarea informațiilor în Revisal.

Potrivit HG nr. 500/2011, actul normativ care reglementează Registrul de Evidență a Salariațior, orice modificare a salariului se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare. Același act normativ prevede și o excepție de la acest termen limita pentru înscrierea modificării salariului în Revisal, în anumite situații.

„Excepție fac situațiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătorești sau ca efect al unui act normativ când înregistrarea în registru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, potrivit legii, că a luat cunoștință de conținutul acestora”, se arată în hotărârea de Guvern citată.

Astfel, termenul pare să difere în funcție de documentul întocmit de angajator care stă la baza raportării salariului majorat în Revisal.

Dacă angajatorii aleg varianta actelor adiționale, atunci se aplică regula generală și nu excepția, deci modificarea salariului minim în Revisal trebuie înregistrată în Revisal în maximum 19 zile lucrătoare, având în vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii: „Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă (salariul este unul dintre elementele vizate – n.red) impune încheierea unui act adițional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificării”.

Practic, pentru majorarea efectuată în 1 ianuarie 2015 termenul de transmitere este 29 ianuarie 2015.

În schimb, atunci când se întocmesc decizii colective, termenul pare să fie unul mai strans, din moment ce excepția de la regulă, menționată anterior, nu prevede prea clar care este data la care se prezumă că angajatorul a luat cunoștință de conținutul actului normativ. Dacă se prezumă că angajatorul a luat la cunoștință de modificarea salariului minim la data la care aceasta intră în vigoare, ar însemna că și raportarea în Revisal ar trebui făcută chiar în prima zi a lunii respective.

Aflați etape trebuie parcurse pentru transmiterea în Revisal a majorării salariului minim citind tot articolul de Elena Voinea de pe Avocatnet.ro.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Toamna aceasta, comunitatea IT din România este invitată să participe la DevCon Live – cea mai mare serie de conferințe de tehnologie, desfășurate în mediul online. Inspirat de DevTalks Reimagined și parte din DevTalks România, DevCon Live este un hub de tehnologie ce va fi activ toată luna noiembrie  și va susține 4 săptămâni pline […]

Detalii

Câştigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei naţionale a fost anul trecut de 2.986 lei, în creştere cu 13% (+344 lei) comparativ cu anul precedent, iar câştigul salarial mediu brut lunar a fost 4.853 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri. Conform INS, angajatorii au cheltuit în medie, într-o lună, 5.092 lei […]

Detalii

Apărută de curând la Publica, cartea Catalizatorul de Jonah Berger se adresează tuturor celor care doresc să catalizeze schimbarea. Ea oferă un solid mod de gândire și o varietate de tehnici care pot să conducă la rezultate extraordinare. Fie că încercați să schimbați o persoană, să transformați o organizație ori să schimbați modul în care […]

Detalii

45 de studenți proveniți din centrele universitare Galați, București, Brașov, Iași, Constanța, Craiova și Cluj-Napoca au promovat, cu succes, cea de-a noua ediție a Școlii de Vară organizată de LIBERTY Galați. Timp de 10 săptămâni, studenții au fost angajați cu drepturi depline și au lucrat alături de mentori (specialiști din cadrul Combinatului) pe proiecte reale, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter