Secțiune susținută de

Prima zi de școală: prevederi legale importante pentru părinți

Portal HR \ HR Pedia \ Prima zi de școală: prevederi legale importante pentru părinți

Azi începe primul semestru al anului școlar 2019-2020, așa cum a stabilit Ministerul Educației încă de la începutul anului curent. Pentru a veni în ajutorul părinților, am reunit în acest articol mai multe chestiuni legale ce merită știute.

Prima zi de școală nu este liberă pentru părinți. Deși parlamentarii doreau să stabilească acest lucru prin lege, proiectul inițiat în acest sens a fost respins definitiv de Camera Deputaților în 2016, după ce fusese adoptat de Senat în 2014. Asta înseamnă că el nu se aplică și părinții trebuie să ceară o învoire de la angajator sau o zi de concediu.

Părinții, obligați să însoțească la școală elevii din învățământul primar. Regulamentul școlilor prevede o obligație de însoțire a copiilor la școală. Astfel, părinții trebuie să însoțească la școală elevii din învățământul primar, însă obligația se extinde și la preșcolari.

Părinții săraci pot cere rechizite gratuite pentru copiii lor, dacă sunt în clasele I-VIII. În fiecare an, părinții cu venituri mici pot cere de la școală rechizite gratuite pentru copiii lor, conform unei ordonanțe valabile din 2001. Pentru a obține rechizitele, părinții trebuie să depună o cerere în maximum cinci zile de la data începerii anului școlar, adică săptămâna asta.

Ce drepturi și obligații au părinții și copiii lor. Părinții au dreptul să aleagă unde învață copiii lor, dar și să se intereseze de situația școlară a acestora, și sunt obligați să-i înscrie la cursuri pentru învățământul obligatoriu. În același timp, elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, precum și la protecția datelor personale. Elevii sunt obligați să participe la cursuri și să evite folosirea telefoanelor mobile fără permisiunea profesorilor.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Prima zi de școală: Câteva chestiuni pe care e bine să le știi, ca părinte, pentru acest an școlar

Data articol: septembrie 9, 2019

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam