Secțiune susținută de

Salariații vor avea un weekend prelungit la sfârșitul lunii aprilie

Portal HR \ HR Pedia \ Salariații vor avea un weekend prelungit la sfârșitul lunii aprilie

Salariații vor sta acasă de Ziua Muncii, conform legislației în vigoare, astfel că aceștia se vor bucura de un weekend prelungit la sfârșitul lunii curente. Concret, ultimul weekend din aprilie 2017 se va lega de 1 mai, ce va pica într-o zi de luni.

1 mai este una dintre zilele nelucrătoare de sărbătoare legală de care se bucură salariații, indiferent că lucrează în domeniul public sau în cel privat, potrivit Codului muncii. În acest an, Ziua Muncii pică lunea, ceea ce înseamnă că angajații vor beneficia de un weekend prelungit în perioada 29 aprilie – 1 mai 2017.

Până acum, salariații au stat acasă pe 2 și pe 24 ianuarie 2017, iar luna aceasta vor beneficia de timp liber în a doua zi de Paște, adică pe 17 aprilie 1017.

Apoi, dacă excludem Ziua Muncii din calcul, rezultă că celelalte libere legale ce vor mai fi acordate efectiv în acest an vor fi Ziua Copilului (1 iunie 2017), a doua zi de Rusalii (5 iunie 2017), Adormirea Maicii Domnului (15 august 2017), Sfântul Andrei (30 noiembrie 2017), Ziua Națională a României (1 decembrie 2017) și prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie 2017).

În total, este vorba de 14 sărbători legale în care angajatorii trebuie să dea liber salariaților an de an. Totuși, nu toate pică întotdeauna în intervalul luni-vineri al săptămânii, astfel că în 2017, de exemplu, salariații se bucură efectiv de 11 libere legale.

Cine va lucra de Ziua Muncii?

Anumite categorii de salariați au obligația de a se prezenta la muncă până și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, se arată în Codul muncii. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și de unitățile de alimentație publică, ce trebuie să asigure asistență medicală, respectiv produse alimentare de strictă necesitate.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Salariații vor avea un weekend prelungit la sfârșitul lunii aprilie.

Data articol: aprilie 3, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam