Ștefania Bucura, AIESEC: „Când m-am gândit la salariul pe care îl vreau, suma pe care o consider potrivită am depistat-o după cheltuielile lunare pe care le am”
Tinerii se confruntă frecvent cu diverse provocări în ceea ce privește procesele pe care trebuie să le parcurgă atunci când e vorba de alegerea unui loc de muncă. PortalHR și AIESEC explorează experiența tinerilor în căutarea și integrarea în primul lor loc de muncă. Ne interesează să înțelegem perspectivele Gen Z asupra experienței de angajare și, în special, modul în care își ajustează așteptările în ceea ce privește primul lor loc de muncă.
La interviu a răspuns Ștefania Bucura, în prezent studentă la ASE – Facultatea de Marketing.
Care au fost principalele tale surse de informare și căutare a primului loc de muncă?
Principalele mele surse de informare au fost cunoștiințele, site-urile de job-uri, evenimente legate de acest lucru, dar și asociația din care fac parte m-a ajutat să am parte de mai multe surse de informare.
Cum ai decis asupra domeniului sau al industriilor în care să aplici pentru primul tău loc de muncă?
Vreau să activez în domeniul marketing-ului, dar și pe partea de graphic design. M-am decis pentru acest domeniu deoarece marketing am făcut, ca materie, și în liceu. Plăcându-mi foarte mult ceea ce am făcut în liceu, am decis să aplic la facultatea de marketing. Partea de grafic design am descoperit-o datorită diferite task-uri din AIESEC, unde sunt membră. Am avut diferite roluri care au necesitat creativitate și partea aceasta de grafică. Acest lucru m-a împins de la spate să învăț mai multe pe acest domeniu și am descoperit că îmi place foarte mult.
Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ai avut în vedere în selectarea anunțurilor de joburi pentru aplicare?
Criteriile cele mai importante au fost să fie în domeniul marketing-ului, să fie un program flexibil, deoarece sunt studentă și nu am orele fixe, dar și un salariu de minim 1000 lei.
Cum ți-ai făcut CV-ul?
Am învățat să îmi fac CV-ul din diferite păreri pe care le-am auzit, dar și cu foarte multe exemple de pe internet. De asemenea, am învățat în asociație cum să îmi fac CV-ul.
Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în căutarea primului loc de muncă și cum le-ai depășit?
Cele mai mari provocări pe care le-am întâmpinat în căutarea primului loc de muncă au fost faptul că job-urile erau numai full-time, își doreau studenți în an terminal, experiență de cel puțin 2 ani sau faptul că nu voiau studenți.
Cum te-ai pregătit pentru interviu și ce subiecte ați discutat?
M-am interesat despre companie și mi-am pregătit câteva așteptări pe care le aveam eu din partea lor. Subiectele pe care le-am vorbit au fost despre salariu și despre experiență, dar și despre ce am facut în afara studiilor.
Ce întrebări ți-au atras atenția sau te-au luat prin surprindere?
Cea legată de ce salariu aș vrea.
În ceea ce privește așteptările financiare, cum ai determinat suma pe care o consideri potrivită pentru rolul și responsabilitățile asociate cu jobul? Ai făcut cercetări asupra salariilor medii din industrie sau pentru poziții similare pentru a avea o referință în stabilirea așteptărilor tale?
Suma pe care o consider potrivită am depistat-o după cheltuielile lunare pe care le am, dar și de economiile mele.
Ce beneficii sau compensații suplimentare consideri că ar trebui să facă parte din oferta salarială pentru primul tău loc de muncă?
Consider că ar trebuie să existe bonuri de masa sau bonusuri.
Ce i-ai spune unui specialist în resurse umane care are interviuri cu tineri la primul job? Ce ai vrea să auzi de la persoana de HR? Ce informații ai vrea să primești despre job?
Aș vrea să primesc informații despre job description-ul meu, despre program, dar și despre salariu.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam