Secțiune susținută de

Un jurnalist de la “The Guardian” descoperă România pe bicicletă

Portal HR \ Actual \ Un jurnalist de la “The Guardian” descoperă România pe bicicletă

În publicația “The Guardian” a apărut vineri, 30 martie, un articol despre călătoria cu bicicleta a unui jurnalist britanic, Kevin Rushby, în Munții Buzăului.

Ziaristul a participat, în iunie 2011, la o excursie pe bicicletă în ținutului Buzăului, însoțit de Mircea Crisbășanu, de la Cycling Romania, despre care PortalHR a scris aici.

Kevin Rushby și Mircea Crisbășanu au lăsat mașina în satul Berca, aproape de Buzău, după care au făcut un circuit, trecând prin Bozioru, Nehoiu, Gura Teghii și Lopătari. Patru zile au mers pe bicicletă, aproximativ câte 40 km, iar o zi a fost rezervată drumeției în ținutul chiliilor rupestre de la Colți și Aluniș.

„Numele România”, scrie Kevin în articol, „îmi apărea sub două imagini cumva contradictorii. Pe de o parte, stau mărturie cărțile minunate scrise de William Blacker, un englez stabilit în România, Along the Enchanted Way și de Patrick Leigh Fermor, care insistă asupra frumuseților naturale și nu numai, în Between the Woods and the Water. În același timp, aveam imaginea țării creată de către ziarele și posturile TV britanice: copii orfani, Ceaușescu și ale lui construcții comuniste, rromii alungați din Franța. Cele două fețe ale României păreau incompatibile și ar fi trebuit să cred că, odată ajuns aici, mă voi afunda în neprevăzut”.

Britanicul a fost însă plăcut surprins după ce a asistat la o slujbă de duminică la mânăstirea Rătești, a gustat sărmăluțe de mistreț, a învățat cum se traduc saluturile românești, „Săru’mâna!” și „Să trăiți!”. Mai mult, a vizitat chiliile scobite în stîncă de la Aluniș, a admirat peisajul selenar de la Vulcanii Noroioși, a gustat țuica de prune și a admirat munții de sare de la Mânzălești.

La final, jurnalistul recomandă traseul amatorilor de cicloturism, plăcut impresionat de peisajele sălbatice, ospitalitatea oamenilor și legendele românești.

Mircea Crisbășanu crede că în România este atât de multă frumusețe și „este nevoie de doar puțină atenție și voință din partea noastră pentru a o găsi.”

Data articol: aprilie 3, 2012

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam