Nu de puține ori am aflat de la cititorii noștri despre cazuri în care angajatorul era amendat de autorități și apoi acesta obliga salariatul considerat vinovat să o plătească. Însă este acest lucru posibil din punct de vedere legal și, dacă da, ce procedură implică? Pentru a clarifica lucrurile, am cerut opinia unor specialiști.
Răspunsul scurt al întrebării din titlu este „Nu”, însă doar pentru că, de obicei, problema este tratată în mod eronat. Legal vorbind, angajatorul n-are voie să-și oblige salariații să-i achite amenzile din banii lor. Indiferent de situație, angajatorul este cel care plătește amenda, iar apoi, dacă acesta consideră că un anumit salariat este vinovat pentru sancțiune, poate decide să recupereze paguba de la el. Însă nu oricum, ci respectând legislația muncii.
„Salariații răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor. Așadar, în cazul în care angajatorul a primit o amendă din vina salariatului, în legătură cu munca sa, angajatorul va fi îndreptățit să-și recupereze prejudiciul suferit ca urmare a plății amenzii respective”, a declarat, pentru AvocatNet.ro, Ana-Maria Plăcintescu (foto dreapta), partener la Mușat & Asociații. Aceasta a lămurit că, pentru ca salariatul să fie tras la răspundere, trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiții:
Aceeași explicație ne-a fost prezentată și de Mihaela Gherghe, avocat la Rizoiu & Poenaru. „Pornind de la premisa că solicitarea angajatorului ca salariatul să plătească amenda primită de angajator are la bază convingerea angajatorului că respectiva amendă a fost aplicată din cauza neexecutării sau executării defectuoase de către angajat a atribuțiilor sale de serviciu, salariatul poate fi obligat la despăgubirea angajatorului pentru prejudiciul cauzat, însă se impune respectarea unor reguli”, a punctat specialista.
În esență, dacă vrea să recupereze de la un salariat prejudiciul produs firmei de o amendă aplicată de autorități, angajatorul are la dispoziție două variante: cea amiabilă și cea judecătorească.
Prima variantă este recuperarea contravalorii pagubei prin acordul părților, potrivit Codului muncii, în urma comunicării unei note de constatare și evaluare a daunei. Totuși, angajatorul trebuie să facă mai întâi cercetări, pentru a stabili dacă salariatul în cauză este, într-adevăr, cel responsabil de amenda aplicată.
Citește tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet: Un salariat poate fi obligat să achite o amendă primită de angajator?
Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe […]
DetaliiExperiența angajaților, parcursul lor în organizație – de la recrutare și până la exit interview -, nevoile acestora într-o piață a muncii post-pandemie, digitalizarea departamentului de HR și integrarea inteligenței artificiale în activitățile angajaților sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating […]
DetaliiUn robot poate suplini lipsa a patru manipulatori de produse şi materiale Roboţii mobili sunt capabili să transporte sarcini de până la 1.350 de kg Baza de roboți va creşte constant cu 30-40% în următorii ani Roboţii mobili autonomi pot fi o alternativă prin care companiile din România pot să depăşească criza de personal necesar […]
DetaliiDupă ce, la finalul anului trecut, a fost anunțată deblocarea a 90.000 de posturi vacante din aparatul de stat, luna mai a venit cu vestea înghețării angajărilor în instituțiile publice, până la sfârșitul anului. Luna aprilie pare, astfel, să fi fost ultima în care numărul de joburi noi scoase în piață a depășit pragul de […]
Detalii