Secțiune susținută de

Creative Fitness Studio: interactiv, practic, alert, amuzant, altfel!

Portal HR \ Opinia consultantului \ Creative Fitness Studio: interactiv, practic, alert, amuzant, altfel!

Am participat la cea mai recentă ediție a Creative Fitness Studio, cursul intensiv de descoperire, stimulare și dezvoltare a creativității, și m-am convins cât de importantă este creativitatea, că putem găsi idei pentru rezolvarea problemelor și exploatarea oportunităților acolo unde ne așteptăm mai puțin și, mai ales, am aflat cum putem trece de la “nu se poate” la “hai să vedem cum facem”!

Cursul Creative Fitness Studio s-a desfășurat între 16 octombrie și 3 noiembrie 2012, pe parcursul a patru ședințe: Introducere și Analiză Creativă, Generare de Idei și Dezvoltarea Ideilor – Sesiune de Inspirație, Implementare Creativă și Recapitulare și Sesiune de Inspirație. Antrenori au fost Sandra Ghițescu (trainer, consultant în comunicare, public speaker și unul dintre cei mai activi networkeri în industrii creative) și Vlad Tăușance (scriitor, jurnalist, strategic planner și public speaker), iar locul de desfășurare  – Mansarda Fundației Friends For Friends, din strada Brezoianu nr. 4. Un loc plin de inspirație, ca un loft plin de cărți, reviste, desene și mesaje inspiraționale, în care parcă respiri alt aer din momentul în care pășești pentru prima dată. Și prin care se învârte o pisică neagră curioasă și cam leneșă. Primul lucru care mi-a atras atenția au fost câteva mesaje agățate pe pereți: Mintea ta este ca un mușchi. Exersează-l mai des și poți ajunge super-eroul de care orice brainstorming are nevoie din când în cand. Sau: Do your best, or go home. Recunosc, primul mesaj mi-a rămas de atunci în minte, și din când în când mai exersez. Al doilea mi se pare greu de urmat. Încă.

Training cu cărți de joc: Savantul și Îndrăgostitul

Eu am tras Savantul: Este pe jumătate mad-scientist, pe jumătate robot. Principiile lui sunt: cercetarea, observația, răbdarea, logica, matematica, tehnologia. Superputerea lui este UPGRADE-ul. La naiba, eu știu doar să scriu, nu pot să sufăr matematica – mi-am zis panicată atunci, pe loc, mai ales după ce am văzut și descrierea Îndrăgostitului, care, credeam, mi se potrivește mult mai bine: Este de neoprit. Își pune mintea și energia în folosul obiectivelor sale, uitând uneori chiar de somn și mâncare. Este personajul care îți va aminti izvorul de creativitate ce se află în noile începuturi. M-am resemnat cu cartea Savantului, dar, după o jumătate de oră, când mintea a început să se deblocheze, mi-am dat seama că aș putea fi oricând și Savant. Bine, unul ușor Îndrăgostit.

Cărțile de joc ne-au însoțit la fiecare ediție a cursului Creative Fitness Studio, sub diferite forme. Ele au fost punctul de plecare în dezvoltarea exercițiilor pe echipe, în jocurile la care am participat, ședințele rapide de strategie și brainstorming. Interesant este, însă, faptul că tehnicile deprinse la acest curs se pot aplica atât la serviciu, pentru găsirea unor soluții, îmbunătățirea proceselor de lucru în echipă sau cultura organizațională, cât și în viața personală, pentru că poți găsi idei de relaționare cu membrii familiei, time management sau de rezolvare a problemelor de zi cu zi.

Găsești soluția acolo unde te aștepți mai puțin

Fiecare ședință este compusă din explicațiile trainerilor – Sandra și Vlad sunt spumoși, au mult umor, sunt deschiși și vorbesc repede! – urmate de diferite tipuri de exerciții pe echipe, răspunsuri individuale, exemple concrete din viața de zi cu zi sau de la birou. Totul este foarte practic, aplicat la cazuri reale, se caută soluții viabile și se fac comparații inedite, menite să scoată la iveală creativitatea pe care o râvnim cu toții. Mi s-a părut interesantă compararea unei probleme din viața reală, pe care nu știi cum să o rezolvi, cu un basm din copilărie. Fie că alegi Scufița Roșie, Greuceanu sau Fata babei și fata moșului, încearcă să faci paralele între personaje și problemele tale, să identifici inamicii din poveste ca pe obstacolele din viața reală și, mergând pe firul poveștii, să găsești posibile căi de rezolvare.

Pentru că fiecare ediție a cursului are câte doi invitați în cadrul sesiunilor de Inspirație, vorbitorii acestei ediții au fost Mugur Ciumăgeanu și Florin Iaru.

Cred că originalitatea și variația sunt lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult la acest curs de creativitate: niciun exercițiu nu seamănă cu altul și te obligă să gândești în altă direcție decât ești obișnuit. Nu există rutină. Pur și simplu, îți deblochează mintea. Ritmul foarte alert a fost cam mult pentru mine (se vorbește repede, se gândește rapid, brainstorming-urile au doar câteva minute și eram mulți), dar m-am obișnuit cu el de pe la jumătatea primei ședințe. Și, după trei ore de Creative Fitness, cât a durat prima întâlnire, în ciuda efortului intelectual și a suprasolicitării atenției, nu am simț nici urmă de oboseală, dimpotrivă, aveam chef de un UPGRADE! Așa, cam ca Savantul.

Cursul îți arată că poți aborda și altfel o problemă care, aparent, nu are cale de rezolvare, că felul în care privești o situație de criză (de orice fel) depinde în mare măsură de tine și, mai ales, că schimbându-ți unghiul de abordare, deblocându-ți creierul fixat în propriile tale capcane, poți găsi soluții acolo unde te aștepți cel mai puțin.

Mi-am amintit, din nou, sloganul de pe pereții Mansardei: Mintea ta e ca un mușchi. Exersează-l! Și am rămas, pe lângă multe alte idei, cu un creion pe care îl păstrez, pentru că pe el scrie: visezi, schițezi, faci.

Informații utile:

Creative Fitness Studio este un program al Fundației Friends For Friends.

Programul se desfășoară în Mansarda Fundației: Str. Brezoianu nr. 4, et. 4.

Prețuri:

Pachet Single pentru o persoană – 150 euro

2 pachete speciale:

Pachet Friends de 2 persoane / discount 15 % = 255 euro

Pachet 4 Friends pentru 4 persoane/ discount 25% = 450 euro

Pentru mai multe informații, faceți click aici.

Data articol: noiembrie 21, 2012

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam