Secțiune susținută de

17 aprilie, zi liberă legală

Portal HR \ HR Pedia \ 17 aprilie, zi liberă legală

Deși a doua zi de Paște este o sărbătoare legală pentru care salariații au dreptul să primească liber de la angajator, sunt unele categorii de persoane care trebuie să lucreze astăzi. Ele trebuie să fie compensate însă pentru acest lucru de către angajator.

A doua zi de Paște este stabilită prin Codul muncii ca zi liberă pentru salariați. Cu toate acestea, întotdeauna există persoane care trebuie să lucreze chiar și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor însă, legislația muncii obligă angajatorul la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber astăzi nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. (Mai multe informaţii despre subiect găsiţi aici).

Important! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Citește tot articolul pe Avocatnet: 17 aprilie, zi liberă legală. Dacă muncești astăzi, ai dreptul la compensații de la angajator

Data articol: aprilie 17, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam