3 cărți despre bunătate, sinceritate și zile bune
Pentru mine, cărțile sunt întotdeauna pe primul loc în lista cu idei de cadouri, indiferent că este vorba de sărbători, aniversări sau pur și simplu momente speciale pe care simt nevoia să le marchez oferind ceva reprezentativ. Și pentru că luna asta e cea în care toată lumea se gândește mai mult decât în alte momente la cadouri, m-am gândit să vă recomand azi 3 din recentele apariții de la Publica. Sunt bune de pus sub brad sau pur și simplu de dat mai departe, ca o provocare la lectură pentru vacanța care ne așteaptă la finalul anului.
OAMENI BUNI – SINGURA DECIZIE DE LEADERSHIP CARE CONTEAZĂ CU ADEVĂRAT de ANTHONY TJAN
Despre carte:
Anthony Tjan este unul dintre promotorii schimbării percepției despre bunătate. El este de părere că un CV spectaculos nu va putea compensa niciodată un caracter mediocru. În Oameni buni el propune o nouă definiție a bunătății, care presupune un angajament pe viață, proactiv, asemănător oricărei alte abilități; acesta trebuie exersat, aprofundat și transmis mai departe. Când liderii pun pe primul plan bunătatea din ei și din ceilalți, pot crea culturi durabile, de o valoare incomensurabilă.
Pornind de la experiențele lui de antreprenor și investitor, Tjan propune o serie de povești de viață și de interviuri cu oameni care îi împărtășesc viziunea: inovatori extraordinari, directori executivi, artiști, academicieni, profesori și modele din toate domeniile- Nitin Nohria, decanul Harvard Business School, care susține echilibrul dintre leadershipul competențelor și cel al caracterului, Sonia Sotomayor, judecătoare la Curtea Supremă de Justiție a SUA, care nu a uitat niciodată de unde a pornit și care dă dovadă de o bunătate și de o grijă extraordinară față de membrii echipei ei sau Clark Terry, o legendă a jazzului, care l-a îndrumat cu devotament pe tânărul pianist orb Justin Kauflin.
Plină de recomandări practice și totuși surprinzătoare, Oameni buni este o carte care propune un limbaj nou și un cadru de referință important, pe care îl puteți folosi ca să evaluați, să dezvoltați și să conduceți cu bunătate.
Ce spun cei care au citit-o:
Cartea aceasta ne amintește de lucrurile care contează cu adevărat în viață: bunătatea care ne animă și pe care o insuflăm celorlalți. (Shep Gordon, manager de talente la Hollywood și „Supermensch” )
Oameni buni ne reamintește că organizațiile bune și împlinirea personală nu se exclud, că bunătatea și productivitatea nu sunt dușmani, că a fi împlinit și a avea succes sunt unul și același lucru. Această carte este un manifest pentru afacerile secolului XXI și un îndemn de a fi pe deplin prezenți când interacționăm cu colegii, tăcuți când ne raportăm la noi înșine și plini de prietenie cu cei pe care îi iubim. (Tim Shriver, președinte Special Olympics)
Cui o puteți oferi în dar?
Managerului direct (dacă știe să primească feedback :-)), fostului coleg care a acceptat o oportunitate nouă de carieră pentru că vrea să conducă echipe, prietenului care are un business propriu și îi e greu să-și fidelizeze oamenii sau celui de la HR responsabil cu recrutarea (poate îi vin idei de întrebări noi pe care le poate pune în interviu ca să descopere dacă un candidat nu este doar performant ci și un om bun pentru că, adesea, bunătatea e mult mai importantă.)
SINCERITATE RADICALĂ – CUM SĂ FII UN ȘEF DAT NAIBII FĂRĂ SĂ ÎȚI PIERZI UMANITATEA de KIM SCOTT
Despre carte:
Kim Scott a fost director executiv la Google și, ulterior, la Apple, unde a lucrat alături de echipa sa la un curs despre cum să fii un șef bun. În ultimii ani a devenit celebră datorită modului revoluționar în care abordează managementul eficient – sinceritatea radicală.
Scott pornește de la o idee simplă: ca să fii un șef bun, trebuie să îți pese cu adevărat și să discuți deschis. Când provoci pe cineva la o discuție fără să-ți pese, ești intolerabil de agresiv; când îți pasă de cineva, dar nu discuți deschis cu persoana respectivă, ești distrugător de empatic. Când nu ai niciunul dintre aceste două comportamente, dai dovadă de o lipsă de sinceritate de-a dreptul manipulativă.
Acest cadru conceptual simplu te poate ajuta să construiești relații mai bune la serviciu și să îți duci la îndeplinire cele trei responsabilități-cheie pe care le ai ca lider: să creezi o cultură a feedback-ului (a laudelor și a criticilor), să construiești o echipă unită și să obții un rezultat de care să fiți toți mândri.
Sinceritate radicală reprezintă un ghid pentru cei dezorientați și epuizați de ideea de management și a fost scrisă atât pentru șefi, cât și pentru cei care au de-a face cu șefi. Are la bază experiența autoarei și este prezentată sub forma unor lecții clare și ușor de aplicat de cititor. În plus, le arată managerilor cum să aibă succes și să-și păstreze în același timp umanitatea, să găsească semnificație în munca lor și să creeze un mediu în care oamenii să-și îndrăgească atât munca cât și colegii.
Ce spun cei care au citit-o:
Kim Scott are reputația de șef dat naibii și reprezintă una dintre vocile pe care directorii de companii le iau foarte în serios. În această carte remarcabilă se bazează pe experiența sa bogată, ca să furnizeze sfaturi clare și sincere despre ceea ce înseamnă cu adevărat să-i conduci pe ceilalți: despre cum să oferi (și să primești) feedback, despre cum să iei decizii înțelepte, despre cum să continui să progresezi. Dacă postul tău presupune să conduci oameni – indiferent dacă este vorba despre unul sau despre 1000 – îți trebuie Sinceritate radicală. Acum. (DANIEL PINK, autor cărții Drive, bestseller New York Times)
Sinceritate radicală te va învăța să construiești, să conduci și să inspiri echipe care să ajungă să facă cea mai bună muncă din existența lor. Ideile lui Kim Scott – bazate pe experiența, pe observațiile și analizele sale – te vor ajuta să devii un lider mai bun și să pui bazele unei organizații mult mai eficiente. (SHERYL SANDBERG, autoare a cărții Lean In, bestseller New York Times)
Cui o puteți oferi în dar:
Managerului direct sau directorului general (indiferent dacă știu sau nu să primească feedback, un cadou sigur vor primi cu plăcere :-)), prietenului care vrea să devină manager sau celui care este deja manager și simte că nu reușeșete să pună bazele unei echipe cu adevărat performante, colegului pe care nu îl interesează cursul de leadership oferit de organizație pentru că simte că nu este ceea ce are nevoie.
CUM SĂ AI O ZI BUNĂ – PROFITĂ DE PUTEREA ȘTIINȚELOR COMPORTAMENTALE PENTRU A-ȚI TRANSFORMA VIAȚA PROFESIONALĂ de CAROLINE WEBB
Despre carte:
În Cum să ai o zi bună, Caroline Webb explică exact cum să aplicăm informaţiile ştiinţifice în sarcinile și ritualurile noastre zilnice. Autoarea decodifică trei mari idei ştiinţifice într-un ghid care ne arată pas cu pas cum să ne stabilim priorităţile, cum să ne folosim timpul la maximum, cum să ne descurcăm cu brio în orice interacţiune, cum să ne comportăm cât mai inteligent, cum să ne întărim impactul personal, cum să fim rezilienţi în faţa obstacolelor şi cum să ne stimulăm energia şi bucuria. În plus, Caroline Webb ne învaţă cum să navigăm cu graţie şi uşurinţă printre provocările tipice locurilor de muncă moderne, de la conflictele cu colegii, până la şedinţele plictisitoare şi căsuţele de email prea pline.
O carte remarcabilă şi foarte necesară, Cum să ai o zi bună ne oferă instrumentele de care avem nevoie pentru a trăi o viaţă plină de zile bune.
În Cum să ai o zi bună, Caroline Webb, economist, consultant în management şi coach executiv, le arată cititorilor cum să folosească descoperirile recente din domeniul economiei comportamentale, al psihologiei şi al neuroştiinţelor pentru a-şi transforma viaţa profesională.
Ce spui cei care au citit-o:
O carte inteligentă, comprehensivă şi eminamente practică. Aproape fiecare pagină oferă sugestii bazate pe ştiinţă, care te ajută să obții rezultate mai bune sau, în multe cazuri, pur şi simplu să te dezvolți ca om. (Daniel Pink, autorul cărţilor A vinde e omeneşte şi Drive )
În sfârşit, o carte practică, fundamentată pe cercetări de ultimă oră despre comportament şi neuroştiinţe şi animată cu exemple ale unor profesionişti care au aplicat cu succes sfaturile lui Caroline Webb. S-ar putea chiar să te facă să aștepți cu nerăbdare următoarea conversaţie dificilă sau să privești următoarea sarcină solicitantă ca pe o oportunitate de a testa sugestiile propuse de autoare. (Adam Grant, autorul cărţilor A da şi a lua şi Originalii)
Cui o puteți oferi în dar:
Colegului de birou care are senzația că trăiește mereu o „zi a cârtiței”, prietenului care se trezește cu greu dimineața pentru că nu îl mai interesează jobul pe care îl are sau celui care trece printr-o perioadă dificilă și nu mai găsește energie pentru tot ce are de făcut.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam