Secțiune susținută de

5 discursuri TED despre tine

Portal HR \ Opinia consultantului \ 5 discursuri TED despre tine

Felul în care reacționăm la ceea ce viața ne scoate în cale este alegerea noastră. Și avem mereu opțiuni. Cu cât mai repede vom înțelege lucrul ăsta, cu atât mai repede vom începe să trăim autentic și asumat.

Am venit pe lumea asta ca să fim fericiți. Cred asta cu toată ființa mea. Și când zic fericire nu mă refer la a ne pune ochelarii cu lentile roz și la a fi zen sau flower power. Când zic fericire mă refer la o viață trăită cu sens, împlinită, o viață în care avem și succese și eșecuri, o viață în care învățăm din experiențele pe care le traversăm, o viață în care avem curajul să ne dăm voie să simțim emoțiile grele și urâte pentru ca mai apoi să facem soarele să iasă din nou pe strada noastră.

Azi ți-am pregătit un articol special, cu 4 invitați de seamă. Îi las pe ei să îți vorbească despre munca și descoperirile lor în materie de fericire, vulnerabilitate, emoții și feluri în care ne sabotăm singuri. Și fac asta cu speranța că ei vor reuși să aprindă o scânteie înăuntrul tău dacă ai nevoie de asta.

Robert Waldinger ne arată ce avem de învățat din cel mai îndelungat studiu despre fericire. De ce avem nevoie pentru o viață mai bună? De 75 de ani cei de la Harvard urmăresc persoanele participante la studiu (724!) , din adolescență și până la bătrânețe. Dintre cei de la început 60 încă mai trăiesc și au peste 90 de ani. Lecțiile de învățat nu sunt despre avere sau faimă, nici despre a munci din ce în ce mai mult, ci despre relații bune, de calitate. Ele ne ajută să fim mai fericiți și sănătoși. De ce se întâmplă asta și care sunt 3 mesaje importante de reținut poți afla din video.

 

 

Brené Brown ne explică de ce vulnerabilitatea nu e slăbiciune, ci curaj. De fapt, așa cum spune ea, vulnerabilitatea este măsura exactă a curajului. Câți dintre noi avem curajul să ne lăsăm văzuți pe bune, fix așa cum suntem? Cum facem să ne simțim demni de iubire? Cum facem să avem curajul să fim imperfecți? Cum facem să avem compasiune față de noi înșine ca să putem avea compasiune față de alții apoi? Cum dezvoltăm relații fiind autentici? Și ce rol joacă vulnerabilitatea în toate astea? Află din videoul cu peste 33 de milioane de vizualizări.

 

 

Brené Brown mai are un discurs minunat despre rușine. ”Rușinea e mlaștina sufletului…”. Nu e un loc în care să locuim, ci unul pe care să îl traversăm cu curaj. Rușinea e cea care ne spune că nu suntem suficient de buni la ceva, că nu ne-am școlit destul, că am eșuat, că nu suntem destul de [inserați voi orice calitate aici]. Generația noastră a crescut în rușine, între ”Nu ești suficient de bun!” și ”Cine te crezi?”. Nu e nicio rușine în asta. Ce-a fost, a fost. Dar zău că e păcat să nu înțelegem că nu suntem cine ni s-a tot spus că suntem și că putem ne suntem datori să facem propriile alegeri. Rușinea ne afectează mai mult decât am crede și se simte inclusiv în felul în care ne creștem copiii. Ascult-o pe Brené Brown cum povestește despre epidemia de rușine, cum se manifestă la femei și la bărbați, care sunt comportamentele care accentuează rușinea și care e antidotul pentru ea.

 

 

Discursul lui Susan David despre darul ascuns în emoții, în cele pe care deseori le numim negative. Am mai spus asta, din punct de vedere al utilității lor nu există emoții pozitive și negative. Dar, din punct de vedere al senzațiilor trăite când le experimentăm e adevărat că unele sunt tare neplăcute. Felul în care ne gestionăm lumea interioară influențează puternic felul în care iubim, ne creștem copiii și îi conducem pe ceilalți. Care sunt emoțiile pe care îți e frică să le trăiești? Data viitoare când simți că apar nu te grăbi să găsești ieșirea de urgență. Stai cu ele și încearcă să afli ce au venit să îți spună. Mereu poartă cu ele un mesaj.

 

 

Citește tot articolul aici: 5 TED TALKS DESPRE TINE.

Data articol: februarie 20, 2018

Sunt mama a doi copii - un băiețel și o fetiță - care mă ajută să redescopăr micile plăceri ale vieții în fiecare zi. Am ales să lucrez în training pentru că îmi place să îi ajut pe cei care își doresc să se dezvolte și să își îmbunătățească abilitățile și cred cu tărie că atunci când știi clar de ce vrei să faci un lucru găsești motivația necesară să îl obții.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam