Secțiune susținută de

6 lucruri pe care trebuie să știi dacă vrei să faci internship la firme și instituții publice

Portal HR \ HR Pedia \ 6 lucruri pe care trebuie să știi dacă vrei să faci internship la firme și instituții publice

Cei care împlinesc 16 ani vor putea face internship la firme și autorități publice timp de cel mult șase luni, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere. Pentru asta, internii vor fi plătiți, vor dobândi vechime în muncă și vor putea inclusiv să fie asigurați la sănătate. Totuși, lucrul în firma sau entitatea publică respectivă va presupune și unele obligații din partea internilor. De exemplu, ei vor trebui să respecte normele de securitate și sănătate în muncă și prevederile din regulamentele interne, altfel vor risca terminarea stagiilor mai devreme decât era programat.

Internshipul va avea o reglementare legală în curând, Ministerul Muncii și Justiției Sociale punând săptămâna asta în dezbatere publică un proiect legislativ în acest sens. Totuși, normele propuse acum mai au ceva până să intre în vigoare. Proiectului de lege privind internshipul trebuie să treacă de votul Guvernului, să fie dezbătut și votat în Parlament, aprobat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. Iată, mai jos, cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știe cei interesați să lucreze ca interni:

1. Cine va putea fi intern și unde?

Tinerii de cel puțin 16 ani vor putea să lucreze în internshipuri la firme și autorități/ instituții publice, potrivit proiectului. Nu există alte condiții impuse, decât cea referitoare la vârstă, însă cei care vor organiza stagiile vor fi cei ce vor putea impune condiții specifice, în mod evident. Totuși, proiectul impune ca între intern și firma/ autoritatea respectivă să nu mai fi existat alte raporturi de muncă și cu atât mai puțin alte internshipuri. Internshipul nu se va putea face decât în baza unui contract special, iar internul va fi supravegheat și ajutat de un îndrumător din firmă.

Citește tot articolul pe Avocatnet:  Șase lucruri pe care trebuie să le știe cei care vor dori să facă internship la firme și instituții publice.

Data articol: iunie 20, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam