Hot Now

Alegeri în carieră

26 03 2012, Andreea Calin , Comenteaza, 4.873 afisari

Din postura de consilier de carieră, unul dintre subiectele care se încăpățânează să revină în discuție este cel legat de alegeri. Undeva în fundal, rostită ca atare sau subînțeleasă, este speranța că, dacă o să reușească să îmi descrie mie, consilierului, exact situația în care se află, în cele mai mici și aparent insignifiante detalii, voi putea să îi ofer o soluție posibilă sau, și mai bine, să îi explic ce ar trebui să aleagă. Această așteptare e explicabilă atunci când alegerile sunt dificile (și cele legate de viața profesională au prostul obicei de a fi așa) dar nu neapărat sănătoasă.

Pe care dintre ofertele de job primite în ultima săptămână să o accept?

Abia am terminat facultatea și nu știu spre ce carieră să ma îndrept.

Tocmai am fost dată afară de la un job care era toată viața mea și nu știu ce ar trebui să fac acum, cum aș putea să o iau de la zero? Încotro să o apuc?

Îmi caut un job de ceva vreme într-un anumit domeniu și nu a apărut nicio ofertă interesantă. Oare să accept altceva și să caut în continuare?

În realitate, deși poate părea comod ca cineva să aibă răspunsul corect la aceste întrebări, alegerea este esențial a noastră. Ea vine la pachet cu teamă, cu senzația umilitoare de (posibil) eșec, cu sentimentul că mai bine alegeam cealaltă variantă, cu nevoia de confirmări succesive și periodice că am ales bine. Dar ca să putem vorbi despre ea ca despre o alegere bună, trebuie în primul rând să fie una personală.

Mi se pare cel puțin utopic să îmi imaginez că ne-am putea gândi la viața profesională în absența vieții personale. De fapt, traseul profesional este doar o mică parte din ceea ce suntem și orice decizie luată în această sferă va afecta în mod vizibil (dar nu neapărat irevocabil) echilibrul zilnic. Un motiv în plus pentru a nu-i lăsa pe alții să ne spună prea mult ce ar trebui să alegem.

Atunci când vine vorba de alegeri în universul vieții profesionale, cred că cel mai bun rol al consilierului de carieră este cel de cutie de rezonanță. Vino să discutăm pentru că ai încredere că te voi asculta cu mintea deschisă și că pot să te ajut să îți creionezi mai bine contextul sau contextele în care trebuie să alegi. Discută și analizează, primește la rândul tău cu mintea deschisă sugestiile privind direcțiile de „cercetare” în care ar trebui să mergi, descoperă povești similare cu ale tale (măcar și pentru a înțelege că, oricât de greu ar părea, deciziile se pot lua) și retrage-te la momentul oportun pentru a alege… singur(ă).

Adauga comentariu

Cele mai noi

În România și în lume se trece printr-o perioadă fără precedent, primind o lecție pentru care nu avem prea mult exercițiu: solidaritatea. Este important ca acum să înțelegem și să reflectăm la lucrurile mici care pot face diferența și care pot aduce o îmbunătățire atât țării, cât și întregii planete.  Din 2015, Națiunile Unite ne […]

Detalii

Revista CARIERE împreună cu EY organizează vineri 3 aprilie, de la ora 11:30 până la 12:30, primul webinar online din seria “Bright Talks in Difficult Times” în cadrul căruia alături de invitați se va discuta despre cele mai bune practici de securizare a angajaților aplicate de către angajatori în situația actuală. Acest webinar face parte […]

Detalii

În pandemie, munca la domiciliu nu mai este un moft ci o opțiune viabilă pentru majoritatea companiilor. Pentru că știm că, oricât de mult ne-ar ajuta tehnologia să ne reinventăm modul de a munci, în realitate lucrurile sunt mult mai dificile decât par la prima vedere, vă recomandăm azi o lectură utilă de la Editura […]

Detalii

Pandemia actuală are un impact asupra economiei la nivel global, iar domeniul construcțiilor nu constituie o excepție. Potrivit unui studiu demarat de IBC Focus, lider de piață în monitorizarea șantierelor din România, pe un eșantion de peste 300 de companii active în domeniu, 31% dintre respondenți estimează că în perioada următoare va crește rata șomajului. […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter