Hot Now

Alegeri în carieră

26 03 2012, Andreea Calin , Comenteaza, 4.834 afisari

Din postura de consilier de carieră, unul dintre subiectele care se încăpățânează să revină în discuție este cel legat de alegeri. Undeva în fundal, rostită ca atare sau subînțeleasă, este speranța că, dacă o să reușească să îmi descrie mie, consilierului, exact situația în care se află, în cele mai mici și aparent insignifiante detalii, voi putea să îi ofer o soluție posibilă sau, și mai bine, să îi explic ce ar trebui să aleagă. Această așteptare e explicabilă atunci când alegerile sunt dificile (și cele legate de viața profesională au prostul obicei de a fi așa) dar nu neapărat sănătoasă.

Pe care dintre ofertele de job primite în ultima săptămână să o accept?

Abia am terminat facultatea și nu știu spre ce carieră să ma îndrept.

Tocmai am fost dată afară de la un job care era toată viața mea și nu știu ce ar trebui să fac acum, cum aș putea să o iau de la zero? Încotro să o apuc?

Îmi caut un job de ceva vreme într-un anumit domeniu și nu a apărut nicio ofertă interesantă. Oare să accept altceva și să caut în continuare?

În realitate, deși poate părea comod ca cineva să aibă răspunsul corect la aceste întrebări, alegerea este esențial a noastră. Ea vine la pachet cu teamă, cu senzația umilitoare de (posibil) eșec, cu sentimentul că mai bine alegeam cealaltă variantă, cu nevoia de confirmări succesive și periodice că am ales bine. Dar ca să putem vorbi despre ea ca despre o alegere bună, trebuie în primul rând să fie una personală.

Mi se pare cel puțin utopic să îmi imaginez că ne-am putea gândi la viața profesională în absența vieții personale. De fapt, traseul profesional este doar o mică parte din ceea ce suntem și orice decizie luată în această sferă va afecta în mod vizibil (dar nu neapărat irevocabil) echilibrul zilnic. Un motiv în plus pentru a nu-i lăsa pe alții să ne spună prea mult ce ar trebui să alegem.

Atunci când vine vorba de alegeri în universul vieții profesionale, cred că cel mai bun rol al consilierului de carieră este cel de cutie de rezonanță. Vino să discutăm pentru că ai încredere că te voi asculta cu mintea deschisă și că pot să te ajut să îți creionezi mai bine contextul sau contextele în care trebuie să alegi. Discută și analizează, primește la rândul tău cu mintea deschisă sugestiile privind direcțiile de „cercetare” în care ar trebui să mergi, descoperă povești similare cu ale tale (măcar și pentru a înțelege că, oricât de greu ar părea, deciziile se pot lua) și retrage-te la momentul oportun pentru a alege… singur(ă).

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 2-6 martie, Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) pregătește cea de-a IX-a ediție a proiectului Spring IT. SiSC este cea mai veche organizație studențească din Academia de Studii Economice din București, care a realizat peste 200 de proiecte, desfășurate cu succes, în decursul a 23 de ani de […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP dedicat tuturor candidaților, indiferent de nivelul de experiență. Eveniment de carieră consacrat în București și Timișoara, Angajatori de TOP se extinde în Constanța, Ploiești, Pitești, Craiova și oferă oportunități de carieră pentru candidații cu studii superioare și medii care sunt […]

Detalii

–   Prima platformă de wellbeing ce reunește peste 100 de programe dedicate sănătății fizice și psiho-emoționale a angajaților și familiilor acestora; –   Segmentarea în premieră a programelor pe cele două categorii de generații care constituie mai mult de 75% din forța de muncă: Generația X și Millennials; –   Programele sunt accesibile în 40% în formatul atelierelor experiențiale și […]

Detalii

Este un drept al angajatorilor să le stabilească angajaților lor obiective de performanță profesională, dar este o obligație a acestora față de angajați, începând de la momentul angajării, să le arate care sunt criteriile de evaluare profesională și care e procedura. Printre elementele obligatorii ale regulamentului intern regăsim, de altfel, criteriile și procedura de evaluare […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter