Hot Now

Alegeri în carieră

26 03 2012, Andreea Calin , Comenteaza, 6.929 afisari

Din postura de consilier de carieră, unul dintre subiectele care se încăpățânează să revină în discuție este cel legat de alegeri. Undeva în fundal, rostită ca atare sau subînțeleasă, este speranța că, dacă o să reușească să îmi descrie mie, consilierului, exact situația în care se află, în cele mai mici și aparent insignifiante detalii, voi putea să îi ofer o soluție posibilă sau, și mai bine, să îi explic ce ar trebui să aleagă. Această așteptare e explicabilă atunci când alegerile sunt dificile (și cele legate de viața profesională au prostul obicei de a fi așa) dar nu neapărat sănătoasă.

Pe care dintre ofertele de job primite în ultima săptămână să o accept?

Abia am terminat facultatea și nu știu spre ce carieră să ma îndrept.

Tocmai am fost dată afară de la un job care era toată viața mea și nu știu ce ar trebui să fac acum, cum aș putea să o iau de la zero? Încotro să o apuc?

Îmi caut un job de ceva vreme într-un anumit domeniu și nu a apărut nicio ofertă interesantă. Oare să accept altceva și să caut în continuare?

În realitate, deși poate părea comod ca cineva să aibă răspunsul corect la aceste întrebări, alegerea este esențial a noastră. Ea vine la pachet cu teamă, cu senzația umilitoare de (posibil) eșec, cu sentimentul că mai bine alegeam cealaltă variantă, cu nevoia de confirmări succesive și periodice că am ales bine. Dar ca să putem vorbi despre ea ca despre o alegere bună, trebuie în primul rând să fie una personală.

Mi se pare cel puțin utopic să îmi imaginez că ne-am putea gândi la viața profesională în absența vieții personale. De fapt, traseul profesional este doar o mică parte din ceea ce suntem și orice decizie luată în această sferă va afecta în mod vizibil (dar nu neapărat irevocabil) echilibrul zilnic. Un motiv în plus pentru a nu-i lăsa pe alții să ne spună prea mult ce ar trebui să alegem.

Atunci când vine vorba de alegeri în universul vieții profesionale, cred că cel mai bun rol al consilierului de carieră este cel de cutie de rezonanță. Vino să discutăm pentru că ai încredere că te voi asculta cu mintea deschisă și că pot să te ajut să îți creionezi mai bine contextul sau contextele în care trebuie să alegi. Discută și analizează, primește la rândul tău cu mintea deschisă sugestiile privind direcțiile de „cercetare” în care ar trebui să mergi, descoperă povești similare cu ale tale (măcar și pentru a înțelege că, oricât de greu ar părea, deciziile se pot lua) și retrage-te la momentul oportun pentru a alege… singur(ă).

Adauga comentariu

Cele mai noi

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter