Secțiune susținută de

Amenzi pentru angajatorii care nu iau măsuri de protecție a salariaților pe timp de caniculă

Portal HR \ HR Pedia \ Amenzi pentru angajatorii care nu iau măsuri de protecție a salariaților pe timp de caniculă

Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților în perioada de caniculă, precum alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite sau asigurarea a câte 2-4 litri de apă de persoană, informează Inspecția Muncii într-un comunicat publicat recent. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi de pana la 2.500 de lei.

Având in vedere avertizarile de temperaturi ridicate, Inspecția Muncii (IM), prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, va controla dacă angajatorii respectă măsurile ce pot fi aplicate pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.Astfel, potrivit sursei citate, angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților pe timp de caniculă, precum reducerea intensității și ritmului activităților fizice sau asigurarea ventilației la locurile de muncă. Totodată, angajații trebuie să beneficieze de câte 2-4 litri de apă de persoană, de echipament individual de protecție și de dușuri.

„În cazul în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, pot stabili alte măsuri, cum ar fi reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru„, spun reprezentanții IM.

În ceea ce privește îmbolnăvirile de la locul de munca în perioada caniculei, IM precizează că angajatorii le pot preveni dacă asigură examenul medical la angajare și controlul medical periodic. Mai mult, angajatorii pot reduce programul de muncă persoanelor cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

De asemenea, potrivit comunicatului, angajatorii trebuie să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, dar și să urmăreasca depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute.

Inspectoratele teritoriale de muncă vor controla dacă toate măsurile sunt respectate de angajatori, în special în sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități ce necesită efort fizic deosebit. „În aceste cazuri, angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate eșalona ziua de lucru pe două perioade”, punctează IM.

Sursa citată subliniază ca angajatorii care nu iau măsuri de protecție a salariaților pe timp de caniculă riscă amenzi între 1500 și 2500 de lei.

Articol preluat de pe Avocatnet.ro.

Data articol: iulie 2, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam