Hot Now

Angajații din mediul privat au primit salarii și bonusuri mai mari în primul trimestru din 2017

13 06 2017, Portal HR , Comenteaza, 1.176 afisari

Primele trei luni din 2017 au adus, din nou, creșteri ale salariilor și bonusurilor primite de angajații din mediul privat, comparativ cu perioada similară din anul anterior, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. De asemenea, bunăstarea angajaților a crescut simțitor, urmând trendul economiei, în general.

Astfel, în primul trimestru din an, angajații din companiile private au resimțit o creștere a salariilor, în medie, cu aproximativ 14%, față de perioada ianuarie – martie 2016. Acest lucru a fost determinat mai ales de evoluția pozitivă a economiei în România, de creșterea salariului brut minim începând cu 1 februarie, cât și de trendul ascendent al angajărilor pe mai multe sectoare ale pieței.

“Criza forței de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creșterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile și-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenția sau atragerea angajaților, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanți”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Acesta a subliniat, de asemenea, că principalele companii din România care au oferit creșteri salariale pentru angajați în primul trimestru din an sunt cele din industria echipamentelor electronice și hardware, produse și servicii tehnologice, producția de componente auto, industria pharma și sectorul medical.

6% creștere a bonusurilor totale acordate angajaților români

Și în ceea ce privește bonusurile oferite de către companii, primul trimestru din 2017 a adus o creștere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, în primele luni din acest an, angajații au primit bonusuri mai mari cu aproximativ 6%, potrivit Indexului Smartree.

Dincolo de beneficiile în bani, foarte multe companii oferă angajaților și alte tipuri de avantaje. Cele mai întâlnite, conform analizei Smartree, în perioada amintită, au fost tichetele de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale.

Primul trimestru din 2017 a însemnat și o creștere a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajați. Astfel, față de T1 2016, acestea au crescut cu peste 18%.

Angajările noi, în creștere cu peste 13 procente

Indexul Smartree pentru primul trimestru mai arată, de asemenea, şi cum a evoluat numărul de angajaţi din sectorul privat în prima parte din acest an. Astfel, per total pe piața muncii, în companiile private, în perioada menționată, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%.

“Principalele industrii care au absorbit noii angajați în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar și retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiții din ce în ce mai mari pe piața din România, deschiderea de noi facilități de producție precum și cererea constantă pentru specialiștii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă”, a încheiat Adrian Stanciu.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și a bunăstării angajaților, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat și care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

 

Adauga comentariu

Cele mai noi

Apărută de curând la Publica, cartea Catalizatorul de Jonah Berger se adresează tuturor celor care doresc să catalizeze schimbarea. Ea oferă un solid mod de gândire și o varietate de tehnici care pot să conducă la rezultate extraordinare. Fie că încercați să schimbați o persoană, să transformați o organizație ori să schimbați modul în care […]

Detalii

45 de studenți proveniți din centrele universitare Galați, București, Brașov, Iași, Constanța, Craiova și Cluj-Napoca au promovat, cu succes, cea de-a noua ediție a Școlii de Vară organizată de LIBERTY Galați. Timp de 10 săptămâni, studenții au fost angajați cu drepturi depline și au lucrat alături de mentori (specialiști din cadrul Combinatului) pe proiecte reale, […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România, Angajatori de TOP care se va desfășura exclusiv în mediul online, pe platforma Hipo.ro. Cu o notorietate de 15 ani pe piața de referință, evenimentul de carieră se adresează tuturor candidaților care se află în căutarea unui loc de muncă în această toamnă, […]

Detalii

Săptămâna aceasta, discutăm despre cum va arăta viitorul organizațiilor și a departamentului de Resurse Umane, la o nouă ediție a evenimentului „HR UNCOVERED” În perioada 23 – 24 septembrie 2020, BusinessMark are plăcerea să vă invite la „HR UNCOVERED”, eveniment online în cadrul căruia se va discuta despre schimbările prin care organizațiile și departamantele de […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter