Angajatorul nu îți poate impune demisia
Angajatorul nu îi poate impune demisia salariatului său. Din cauză că o concediere nelegală este mult mai ușor de atacat în instanță, unii angajatori preferă să îi impună salariatului demisia în loc. Deși Codul muncii specifică faptul că decizia de a demisiona îi aparține salariatului, demisia forțată și sancționarea ei ca atare nu este tratată de Codul muncii, iar impunerea unei demisii este o problemă cu care mulți salariați s-au confruntat.
Decizia de a demisiona reprezintă, conform Codului muncii, actul unilateral de voință prin care salariatul comunică în scris angajatorului încetarea contractului individual de muncă (CIM), după împlinirea unui preaviz. Prin urmare, decizia îi aparține exclusiv salariatului și nu poate fi impusă de angajator. Dacă dorește încetarea contractului salariatului, angajatorul are la îndemână alte mijloace legale – concedierea – de care se poate folosi.
Prin însăși definiția ei, demisia nu poate fi impusă de angajator. Acesta nu are niciun temei legal prin care să poată forța salariatul să ia o decizie legată de încheierea contractului prin demisie.
Cu toate acestea, unii salariați se plâng de faptul că angajatorii îi pun în fața cererii de demisie și îi forțează prin diferite mijloace de constrângere să le semneze. Dacă ești pus într-o astfel de situație, cea mai bună decizie ar fi să nu semnezi. Odată ce semnătura ta este pe cererea de demisie, va fi foarte greu de dovedit că a fost vorba de o demisie forțată.
Ce e de făcut dacă angajatorul forțează demisia?
Citește tot articolul pe Avocatnet: Angajatorul nu te poate forța să demisionezi. Iată ce ar trebui să știi dacă ți se pune pe masă o cerere de demisie
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam