Hot Now

BizCamp 2012: Cum să atragi atenția angajatorilor

15 11 2012, Cristiana Constantinescu , Comenteaza, 3.546 afisari

Eveniment național bianual, BizCamp se adresează studenților și tinerilor care își doresc o dezvoltare continuă dar, totodată, au nevoie de repere în atingerea obiectivelor profesionale și personale. Ediția de toamnă a început pe 9 și 10 noiembrie la București și continuă cu Iași, Timișoara și Cluj.

Am participat la conferintele și workshop-urile special create pentru tineri și pentru nevoile lor la ediția BizCamp din București unde, ca și în celelalte orașe, temele au fost:

–       Când pasiunea devine carieră

–       Atrage atenția angajatorilor

–       Mesaj și atitudine – cheia succesului tău!

–       Alegi compania pe măsura valorilor tale?

Dintre subiectele acestei ediții BizCamp, voi da mai multe detalii despre ce s-a discutat la conferința intitulată Atrage atenția angajatorilor, care i-a avut ca speakeri pe Anca Deleanu (Consultant, Talent Acquisition & Recruiter Catalyst), Adriana Boscănici (Managing Partner TrainArt), Dan Vasile (regizor, coach și trainer, TrainArt) și Mirela Secoșan (Director Economic Kika România).

Anca Deleanu le-a expus tinerilor veniți în număr mare la BizCamp câteva statistici: în 2012, în București, numărul studenților care au absolvit o facultate cu profil economic este de 15.000, cu profil tehnic – 6000 și socio-uman 17.000. Concluzia este una singură: foarte mulți tineri sunt, în momentul de față, în căutarea unui job, iar sfaturile Ancăi Deleanu pentru aceștia sunt:

–       să activeze într-un ONG care are proiecte corespunzătoare planurilor și dorințelor absolvenților

–       să facă stagii de internship și traineeship

–       dacă au ocazia să lucreze în străinătate, să nu refuze această oportunitate

–       să participle la traininguri, cursuri de specializare sau cursuri de vară

–       să se implice în proiecte care să îi diferențieze de ceilalți candidați, relevante pentru cariera și aspirațiile lor

–       să învețe încă o limbă străină, pe lângă engleză – care este obligatorie (franceza, germana rusa sau orice altă limbă străină)

Pe lângă toate aceste sfaturi, bunul simț, networking-ul, prietenii pe care îi ai și care spun multe despre tine, dar și raportarea corectă la realitatea salarială te pot ajuta să îți găsești jobul pe care îl visezi, mai spune Anca Deleanu. ”You are in charge – nu e vina familiei, a guvernului sau a altora că tu nu ți-ai găsit un job. Depinde de noi cum ne construim cariera”, a conchis aceasta.

Adriana Boscănici și Dan Vasile (TrainArt) au pus tinerilor două întrebări importante:  ce își doresc? și ce calități au, pentru a se vinde cât mai bine?

Pentru a fi descoperit de acel angajator care are, la rândul său, o misiune destul de grea, un tânăr trebuie să fie conștient că este important ceea ce știe, ce știe să facă și atitudinea, care poate să arate încredere – sau dimpotrivă!

Este folositor să știm să ne descoperim și prin ce elemente ne deosebim față de ceilalți. Dan Vasile i-a convins pe tineri că atunci când te arde ceva, poți. Dar trebuie să te ardă înainte de a ieși fum! Pentru că în fiecare dintre noi ”zac” lucruri de care habar nu avem.  Iar abilitățile, cunoștințele sau atitudinea sunt upgradabile. Depinde de propria persoană să afle ce vrea să facă, de ce se trezește dimineața. Nu subestimați, așadar, importanța întrebărilor către voi înșivă!

Mirela Secoșan (Director Economic Kika România) a arătat că este esențial să știm dacă ne potrivim într-o corporație sau într-un un sistem antreprenorial și a enumerat, de asemenea, câteva reguli de bază pentru aceia care se pregătesc pentru un interviu de angajare:

–       este important felul în care arată CV-ul (fotografia, adresa de e-mail trebuie să denote profesionalism)

–       dacă ești sunat ca să vii la interviu – întreabă mai multe detalii, arată-te interesat în legătură cu interviul

–       dacă urmează să te prezinți la interviu, nu întârzia, nu ajunge nici prea devreme, îmbracă-te îngrijit, arată că te interesează

–       în timpul discuției, arată interes față de ceea ce se întâmplă în acea încăpere

Am mai auzit un sfat pe care l-am apreciat foarte mult și care mi se pare util nu numai pentru tinerii în căutare de joburi în corporații: atunci când sună telefonul și îți apare un număr pe care nu îl recunoști, răspunde politicos la apel – poate fi chiar angajatorul tău sau, aș adăuga eu, un potențial partener de afaceri. Nu se știe niciodată cine se află la celălalt capăt!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter