Secțiune susținută de

Calitatea vieții românilor: odihna și echilibrul între viața personală și cea profesională

Portal HR \ Actual \ Calitatea vieții românilor: odihna și echilibrul între viața personală și cea profesională
work life balance

Raportul anual de cercetare realizat de CIPRA în luna mai 2024 alături de Reveal Marketing Research pune în evidență o schimbare importantă a ierarhiei aspectelor primordiale pentru calitatea vieții românilor. Respondenții au clasat pe primul loc somnul/odihna, cu importanță majoră pentru 54% dintre aceștia. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională (work-life balance) a urcat pe locul doi (52%, față de 45% în 2023), iar alimentația se află pe locul trei, în cădere de pe prima poziție pe care o deținea anul trecut (51% față de 67% în 2023). Pe locurile patru și cinci se află în continuare activitatea sportivă și răsfățul cu moderație, situat pe ultimul loc ca importanță față de 2023, însă cu o creștere semnificativă, de la 28% la 34% anul acesta.

9 din 10 respondenți (89%) consideră că nevoia de a dormi bine este aspectul cel mai important în viață pentru ei, urmată îndeaproape de nevoia de a petrece timp cu familia (86%) și de nevoia de echilibru emoțional (86%).

Per ansamblu, 52% dintre respondenți își evaluează calitatea vieții ca fiind bună, 43% o consideră ca fiind medie, iar 5% o apreciază drept slabă. Cea mai bună percepție asupra calității vieții o au persoanele cu venit mai ridicat (61%) și persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.

Principalii factori de stres

Principalii factori de stres au rămas neschimbați: creșterea prețurilor, contextul economic actual și situația financiară. Aspectele bănești sunt urmate de lipsa timpului, resimțită mai acut anul acesta (49% față de 44%) și responsabilitățile din familie, mai stringente și ele (42% comparativ cu 33% în 2023).

În plus, anul acesta 40% dintre respondenți se declară stresați de nevoia de a răspunde unor standarde impuse de societate. Activitatea profesională în sine (36%) și relația cu partenerul de viață (35%) sunt și ele stresante într-o pondere mai mare anul acesta.

Poți citi rezultatele detaliate ale studiului AICI.

Data articol: august 21, 2024

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam