Secțiune susținută de

Când monitorizează salariații, angajatorii trebuie să ia măsuri ca să nu le încalce viața privată

Portal HR \ HR Pedia \ Când monitorizează salariații, angajatorii trebuie să ia măsuri ca să nu le încalce viața privată

Monitorizarea conversațiilor online ale salariaților la locul de muncă nu este o chestiune interzisă pentru angajator. Numai că judecătorii români care analizează astfel de cazuri trebuie să se asigure că există un echilibru just între dreptul la viață privată al salariatului și interesul angajatorului. Altfel, suntem în prezența unei încălcări a dreptului la viață privată, potrivit unei decizii date azi de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul privind un inginer român concediat în urma unor conversații online purtate la muncă.

Angajatorii au dreptul să monitorizeze conversaţiile online ale salariaţilor din timpul orelor de lucru, în anumite condiţii, însă, atunci când instanțele analizează posibilele încălcări ale dreptului la viață privată, ele trebuie să verifice dacă există un echilibru just între măsura angajatorului și dreptul salariatului. Aceasta este concluzia la care a ajuns azi Marea Cameră a CEDO, care a considerat că neîndeplinirea obligației statului de a verifica acest echilibru duce la o încălcare a dreptului la viață privată al salariatului, potrivit unui comunicat.

Anul trecut, judecătorii care s-au pronunțat întâia dată cu privire la cazul salariatului Bărbulescu, un inginer român concediat în 2007 pentru folosirea calculatorului de la birou în scopuri personale (conversații cu fratele și logodnica sa), au considerat că nu a fost vorba de o încălcare a dreptului românului la viață privată (drept recunoscut atât de legislația noastră națională, cât și de CEDO). Judecătorii CEDO au spus atunci că angajatorul poate să monitorizeze conversațiile salariaților la muncă, dar în anumite condiții, însă au considerat că instanțele române nu au greșit atunci când au pus în balanță măsura luată de angajator cu respectarea dreptului salariatului. Prin urmare, au spus ei, nu a fost vorba de o încălcare a dreptului la viață privată.

Citește tot articolul pe Avocatnet:  CEDO: Când monitorizează salariații, angajatorii trebuie să ia măsuri ca să nu le încalce viața privată

Data articol: septembrie 11, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam