Hot Now

Care sunt joburile bine plătite pe care le pot accesa românii din Diaspora la întoarcerea în țară

18 07 2017, Portal HR , Comenteaza, 1.607 afisari

Piața muncii din România a pierdut, în ultimii 15 ani, tot mai mulți specialiști care au ales să emigreze și să își găsească un job în alte țări, potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. De asemenea, la aceștia se adaugă și personalul fără pregătire specifică, care a optat pentru locuri de muncă în agricultură sau construcții, tot peste meleaguri. Cu toate acestea, în ultimii ani, piața muncii din România a cunoscut o creștere constantă, iar anumite domenii sunt tot mai potrivite pentru românii din Diasporă care își doresc să revină acasă.

“În Diaspora, românii ocupă joburi, de cele mai multe ori, în domenii precum construcții, agricultură, vânzări, domeniul medical sau IT. Inițial, cei mai mulți dintre aceștia au plecat deoarece nu aveau prea multe perspective de angajare în România, însă, în ultimii ani, motivul nu a fost imposibilitatea angajării, ci dorința de a avea un salariu mai mare”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Potrivit afirmațiilor sale, însă, piața muncii din România s-a redresat în ultimii 2 ani și, astfel, s-au creat noi oportunități de joburi. Acest lucru este determinat, cu precădere, de faptul că asistăm la un număr tot mai mare de investitori, români și străini, care au deschis pe piața locală puncte de lucru și au generat un necesar de personal atât calificat, cât și necalificat.

Joburile în IT, prima opțiune pentru românii din Diaspora

Conform analizei realizate de Smartree, unul dintre domeniile care pot fi atractive pentru românii din Diaspora este cel IT, în special dezvoltare software. Numărul mare de companii internaționale ce și-au deschis subsidiare aici, creșterea ponderii acestui sector în PIB, lipsa permanentă de specialiști și nevoia pieței de angajați care cunosc diverse limbaje de programare fac ca zona tehnologică să înregistreze creșteri permanente ale salariilor.

“România se profilează tot mai mult ca și un hub IT în regiune și acest lucru duce, prin urmare, la venituri peste medie pentru salariații din acest domeniu. Acum, comparativ cu 5-10 ani în urmă, IT-știi din România au un nivel de trai ridicat raportat la nivelul pieței și economiei locale, așadar, pentru specialiștii care și-ar dori să se reîntoarcă în țară, acest lucru poate constitui un argument în plus”, a mai spus Raluca Peneș.

Reprezentanta Smartree a subliniat că, în plus, segmentul tehnologic oferă o serie de beneficii atractive angajaților, precum flexibilitatea programului de muncă, inclusiv posibilitatea de a lucra remote un număr de zile pe săptămână. De asemenea, angajaților care preferă munca la birou, li se pun la dispoziție facilități multiple de dezvoltare personală și condiții moderne, precum spații de relaxare corespunzător dotate, spații de studiu, bibliotecă sau bistro-restaurant.

Tot la capitolul locurilor de muncă atractive pentru românii din Diasporă se numără și joburile care necesită cunoașterea unei limbi străine, precum sunt cele din Share Service Centers (HR, contabilitate, logistică, IT) sau cele din domeniul automotive (ingineri, proiectanți, project manageri, chiar și personal necalificat). Astfel, pentru cei care au locuit peste hotare și au învățat o limbă străină, mai ales dacă vorbim de una exotică precum cele nordice, găsirea unui loc de muncă pe plan local nu mai este o provocare.

Pe de altă parte, dacă ne raportăm la românii care lucrează în Diasporă în construcții, vânzări sau sistemul medical, deși există joburi disponibile și în România, salariile nu sunt la fel de atractive și, probabil, nu vor atrage întoarcerea acestora în țară.

“În condițiile în care salariile din România ar fi mai competitive cu cele din străinate, și nu doar în domenii precum IT, o parte dintre românii din Diaspora s-ar întoarce în țară, dar nu într-un procent mai mare de 25 – 30%. Sunt români care au plecat de foarte mulți ani și și-au întemeiat familii, au reușit să se integreze foarte bine în cultura altor țări sau și-au deschis propriile afaceri care le oferă un anumit standard de viață”, a încheiat Raluca Peneș.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter