Hot Now

Career Advisor te invită la «Parsifal» de Richard Wagner, la Ateneul Român, pe 7 și 8 octombrie 2016

23 06 2016, Career Advisor , Comenteaza, 2.648 afisari

Deschiderea de gală a stagiunii de concerte 2016-2017 la Ateneu

Christian Badea, cel mai important și mai cunoscut dirijor român de operă din lume și Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» și Institutul Cultural Român, prezintă două concerte-spectacol cu actul I din opera PARSIFAL, de Richard Wagner, pe 7 și 8 octombrie 2016, la Ateneul Român.

Publicul va beneficia de două spectacole de înaltă ținută artistică, susținute de artiști de renume mondial. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii «George Enescu» și soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni la ora actuală.

Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nicio școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma țărilor europene cu tradiție culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Român», inițiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiții a stilului wagnerian în România, care implică artiștii români în colaborare cu artiști străini renumiți, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declară dirijorul Christian Badea.

Un concept nou și unic de spectacol

Concertele-eveniment «Parsifal la Ateneul Roman» sunt un concept nou și unic atât în România, cât și în lume. Ele prezintă creația lui Wagner într-un spectacol în care publicul se află în mijlocul acțiunii și care împletește în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, soliști) cu elemente de teatru complexe (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale și de sunet), folosind caracteristicile acustice și arhitecturale ale sălii Ateneului. De altfel, sala Ateneului în sine – o sală-monument istoric – joacă un rol esențial prin arhitectura și acustica sa unică în lume, astfel încât experiența publicului este directă și copleșitoare.

Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde și publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii și al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliștii se mișcă liber prin sală și cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanță de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni și dă publicului o perspectivă acustică și vizuală de 360 de grade. Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acțiune, ca și faimoasele clopote grave specifice lui PARSIFAL, se aud prin ușile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant și rotund prin natura architecturii clădirii, iar efectul de distanță este magic pentru publicul din sală.

Pentru crearea unei tradiții wagneriene

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei și Corului Filarmonicii «George Enescu», cu cea mai elevată creație a lui Wagner și reprezintă o oportunitate de perfecționare la un nivel artistic de excelență. Pe lângă participarea lor la concerte, artiștii străini vor susține master class bazat pe repertoriul wagnerian, pentru cântăreții români interesați să abordeze acest stil. Aceste cursuri vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiție și o școală a interpretării wagneriene în România.

Artiștii români

Alături de muzicienii Orchestrei și Corului Filarmonicii «George Enescu», vor colabora împreună cu artiștii străini de nivel mondial și cântăreții români Marius Boloș, Liviu Indricau, Iustinian Zetea și Sidonia Nica de la Opera Națională București și Ionuț Popescu și Adrian Dumitru de la Filarmonica «George Enescu». Acestor artiști români li se vor alătura Corul de copii Radio și elevi de la Liceul de Coregrafie «Floria Capsali».

Societatea Wagner România

Evenimentul «Parsifal la Ateneul Român» va contribui la crearea unei tradiții wagneriene de cel mai înalt nivel artistic internațional în România și va atrage un public fidel din țară și din străinătate – iubitorii muzicii lui Wagner fiind celebri pentru pasiunea cu care călătoresc de la un capăt al altuia al lumii, pentru a participa la spectacole. Cu această ocazie, a fost creată Societatea Wagner România, care va funcționa ca o platformă de dialog cultural și forum de informare și întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner. Președinte de onoare al Societății Wagner România este E.S. domnul ambasador Werner Hans Lauk, ambasador al Republicii Federale a Germaniei.

Un public divers din generatii diverse

Proiectul va atrage nu numai publicul avizat și pasionat de Wagner, dar va deschide orizonturi și unui public nou care, la o primă abordare, va veni la spectacole pentru subiectul operei, de un simbolism ușor de înțeles (legenda Mântuitorului, a sufletului inocent care salvează omenirea), pentru ca în cursul spectacolului să descopere și să fie cucerit de muzica fascinantă a acestei capodopere. Această reacție a publicului nou a fost absolut unanimă la concertele din mai 2015 și identică cu entuziasmul publicului din centre precum Viena, Berlin sau Bayreuth, unde muzica lui Wagner este cunoscută și apreciată cu pasiune.

Concertele-eveniment de la Ateneu au și scopul de a atrage generația tânără de elevi și studenți, care reprezintă o componentă importantă a acestui public nou. Ei vor descoperi o lume a legendelor și miturilor wagneriene, cu care sunt deja familiari prin experiențe precum «Lord of the Rings», «Game of Thrones» sau «Star Wars» – povești inspirate de subiecte similare cu ale lui Wagner. Repetiția generală, precedată de o scurtă prezentare a subiectului operei, va fi dedicată elevilor și studenților.

O strategie culturală de viitor

Strategia pe termen lung a proiectului «Parsifal la Ateneul Român» are ca obiectiv prezentarea în întregime a acestei capodopere în perioada de Paște (perioada cea mai potrivită cu subiectul ei) din fiecare an, ceea ce va contribui în mod esențial la alinierea creativă și cultural-calitativă a Bucureștiului cu celelalte centre și capitale culturale mondiale. Este un plus semnificativ nu numai de o reală valoare culturală, dar și unul de imagine și de prestigiu național și internațional. Din acest punct de vedere, proiectul «Parsifal la Ateneul Român» se aliniază în mod firesc cu strategia culturală «București 2021».

Sponsori și parteneri

Cultura este indicator al evoluției și dezvoltării unei națiuni, de aceea KMG International, sub brandul Rompetrol, sprijină formele de manifestare artistică și facilitează accesul publicului la evenimente muzicale de anvergură. Din 2010 suntem cu mândrie parteneri ai Festivalului și Concursului International George Enescu, am susținut orchestra Fundației Principesa Margareta și tinerii artiști talentați, iar in luna octombrie vom oferi melomanilor aceste două concerte wagneriene, în interpretarea filarmonicii și corului G. Enescu”, a declarat Azamat Zhangulov, Vicepreședinte Senior KMG International.

Sunt bucuros să constat că un proiect ambițios ce a debutat anul trecut cu prezentarea actului trei din Parsifal și continuă anul acesta cu actul I al acestei atât de teatrale opere wagneriene se împlinește cu ajutorul Institutului Cultural Român. Sub bagheta lui Christian Badea, alături de internațional recunoscuți soliști wagnerieni, orchestra și corul Filarmonicii „George Enescu” își consolidează astfel publicul meloman rafinat și lipsit de mult timp de subtila și mereu redescoperita modernitate a paginilor maestrului de la Bayreuth, apropiindu-se iar de prestigiul marilor orchestre. Promotor al valorilor românesti în context european și mondial, ICR va continua să susțină proiecte de asemenea anvergură”, a declarat domnul Radu Boroianu, președintele ICR, partener al evenimentului.

Fără îndoială, deschiderea stagiunii 2016 – 2017 în octombrie va fi un eveniment de aristocratică ţinută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal actul al -III-lea, un spectacol copleşitor, realizat anul trecut în aceeasi regie şi sub aceeaşi baghetă: maestrul Christian Badea. Soliştii wagnerieni consacrati: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alături de ansamblurile Filarmonicii sunt cea mai bună garanţie pentru un adevărat eveniment muzical european. Wagner, din păcate, nu este un compozitor suficient cântat în România. Pot fi multe explicaţii… Ce fac Filarmonica „George Enescu” și maestrul Christian Badea este să familiarizeze publicul romanesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german”, subliniază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Implicarea în proiectul Parsifal de la Ateneul Roman, vine ca o consecință firească a pasiunii cu care Würth România se implică în susținerea artelor, ajutând în felul acesta la o mai bună cunoaștere și înțelegere a compozitorului Richard Wagner în rândul publicului român”, a declarat Daniel Olteanu, director general Wurth România.

Proiectul beneficiază și de ajutorul unor parteneri deosebiți – Institutul Cultural Român, AFCN și ARCUB.

Acestora li s-au alăturat alți sponsori importanți, precum: Wuerth Romania, Noventis, Cabinetul de avocați Bulboacă și Asociații și Cabinetul de avocați Manolică, firma Career Advisor și mai mulți sponsori privați.

Evenimentul „Parsifal la Ateneu” susține București 2021- oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Aflați mai multe pe www.bucuresti2021.ro.

Save

Save

Save

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter