Hot Now

Cât de greu te angajezi sau faci carieră fără „relații”?

20 03 2012, Portal HR , 13 comentarii, 12.883 afisari

În ultima vreme orice discuție online despre oportunitățile de a face carieră sau (măcar) de a găsi un job într-un domeniu ajunge inevitabil la subiectul sensibil al „relațiilor”. Se pare că mentalitatea conform căreia „lanțul slăbiciunilor” funcționeaza încă eficient și prioritar la noi este una cât se poate de valabilă și în actualul context al pieței muncii (sau e bine oare să spunem „mai ales în acest context”?).

Credem însă că e sănătos să privim lucrurile din mai multe puncte de vedere și pentru că știm din experiență de peste 15 ani în recrutare că se poate face o carieră și fără relații, ne-am gândit să vă întrebăm și pe voi cum vă poziționați vizavi de acest subiect.

Spune-ne părerea ta răspunzând la întrebarea de mai jos și/sau comentând.

Se poate face carieră în România fără "relații"?

View Results

Loading ... Loading ...

Așteptăm cu interes orice exemple de o parte sau de cealaltă a baricadei.

Comentarii (13)
  1. anamaria spune:

    Buna. In legatura cu aceasta tema foarte interesanta, eu cred ca nu neaparat se face cariera pe baza de relatii numite ” pile” ci pe baza de simpatie. Am intalnit foarte multe persoane care au promovat pentru ca erau in relatii foarte bune cu superiorii. Dar eu ma intreb altceva, de ce oare persoanele care lucreaza foarte bine si din punct de vedere profesional relatiile sunt bune, ele nu promoveaza?

  2. Bogdan spune:

    Am votat „Categoric da”. De ce? Simplu, poti face o cariera chiar si fara pile, atata timp cat tu stapanesti bine un domeniu. Nu trebuie sa te lasi cautat, trebuie sa bati la usi, pentru ca mai tarziu, altii sa bata la usa ta. Asadar si prin urmare, categoric da da da :).

  3. alex spune:

    Buna.Tind sa cred ca pilele sunt mai des intalnite in institutiile statului unde nu poti patrunde altfel, in timp ce privatii nu prea risca cu pilele pentru ca acest lucru le poate distruge afacerile si chiar imaginea. Mai nou pilele din privat se numesc recomandari si depinde mult de la cine vine si la ce te pricepi. Este doar o parere proprie 😀

  4. Adrian spune:

    Pilele asa cum au fost ele pe vremuri nu mai exista, poate doar in mediul de stat. Si acolo nu rezista foarte mult sau foarte sus intrucat daca nu sunt acompaniate si de putina competenta, trebuie sa dispara.
    In mediul privat este de bun augur o recomandare, si atunci nu se mai incadreaza in statutul de pila.

    Eu consider o pila o persoana tota lincompetenta pusa pe o pozitie pe care nu poate sa o duca. Am vazut cateva, dar nu au rezistat.
    Mai nou se intampla ca anumite persoane sa presteze f bine in stadiul de recrutare si odata ajunsi in fata provocarilor sa dea gres, si atunci chiar si cu si fara recomandare, tot teapa se cheama.

  5. prea dificila a devenit intrebarea deja…deci ma refer la cat de dificil e sa iti gasesti un loc de munca si mai ales in zilele de azi

  6. Ioana - Consilier cariera spune:

    Inainte de toate ar trebui clarificata notiunea de „cariera” si apoi sa vedem daca o putem face sau nu ;). Cariera nu inseamna „Manager X post in X domeniu” sau CEO, ci tot ce acumulam de-a lungul timpului in materie de joburi, experiente, cursuri, cu alte cuvinte pasii profesionali, asa in termeni simpli si accesibili. Plus ca pe aici intra si alte elemente, tip familie, networking, planuri etc. Deci facem sau nu facem cariera in Romania? Eu zic ca da. Insa din pacate termenul de „cariera” este prost inteles la noi, ca atare multi dintre ci care au cariera considera ca de fapt ea este egala cu zero pentru ca nu au ajuns pe pozitii de top. Sigur, e viziunea unui consilier in cariera, dar nu obligatoriu sa fie luata ca litera de lege.

  7. Cosmin spune:

    Eu cred ca depinde si de varsta. Un proaspat absolvent, care nu are experienta, cel mai probabil se angajeaza prin „pile”, iar o persoana care are ceva ani de experienta in spate se angajeaza prin recomandare. Dar ce am zis mai sus nu e general valabil in toate domeniile. Spun ca absolventii se angajeaza pe pile deoarece destul de multe firme ofera o perioada de training si chiar daca respectivul nu stie prea multe cred ca poate sa prinda ce anume se asteapta de la el.

    • Ioana - Consilier cariera spune:

      Aici te contrazic, Cosmin. Din experienta proprie (de pe pozitia de candidat) dar si profesionala un absolvent se poate angaja fara pile. Problema este ca destul de multi tintesc spre pozitii de middle management si mai putin spre entry-level, spre pozitii de inceput. Fug de internship, de programe de volutariat desi nu prea sunt siguri ca stiu ce insemana ele si cu ce se mananca.

      • cosmin spune:

        Nu am spus ca nu e general valabil si ca difera de domeniu. Si eu din experienta iti spun ca de 2 ani caut in domeniu si nu gasesc de lucru. Iar 80% din colegii angajati in domeniu au folosit o „pila”. Nu de putine ori mi s-a spus „pai fara o pila nici nu o sa gasesti ceva in domeniu”. Am terminat constructii civile.

  8. cosmin spune:

    Fara „Nu” la postul anterior.

  9. Ariel spune:

    Nu prea vad cum poti sa provomezi in multinationale, callcenter-uri care sunt cele mai numeroase joburi de acum. Sunt multi care vin la astfel de joburi si la fel de repede pleaca. Nu mai e cum era inainte. Nu sta nimeni sa te invete, sa investeasca in forta de munca, vor sa stii deja sa faci multe cand iesi de pe bancile facultatii. Sau cand iti gasesti ceva de munca, sa nu iti mai prelungeasca contractul, cum poti sa faci oare cariera asa? Sunt multe firme care practica asta. Angajeaza pe cineva si le prelungeste cu contracte pe perioade determinate si dupa un anumit timp nu le mai prelungeste, ca nu mai au voie.
    Sunt si foarte multe joburi care au disparut, din pacate. Acum toata lumea vrea sa aibe munca de birou si alte chestii.

    Cel mai bine e sa iti deschizi propria afacere, dar implica si asta multe riscuri si bani de investit. Nu oricne poate face asta.

  10. Katan spune:

    Pilele de altadata = actualele recomandari si am incheiat acest subiect care o arde in vrajeli semantice !

    Un om fara recomandari dar care stapaneste domeniul sau este foarte usor luat de unul care poate nu are habar de ceva concret dar este recomandat de cineva din interior si ulterior va fi intruit la locul de munca.

    • Portal HR spune:

      E posibil să fie și situații de genul acesta, dar a crede că întotdeauna când ratăm un post este din cauză că „unul a avut pile” e soluția „ideală” pentru victimizare și aruncarea „pisicii moarte” în grădina altuia.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter