Până la sfârșitul acestui an, salariații români se vor mai bucura de doar două zile libere în timpul săptămânii, 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, conform legislației muncii. Totuși, având în vedere că 27 decembrie și 3 ianuarie 2014 „pică” într-o zi de vineri, iar autoritățile centrale ne-au obișnuit în ultimul timp cu vacanțe prelungite, nu este exclus ca aceste zile să fie declarate nelucrătoare.
Codul muncii prevede, în prezent, 12 sărbători legale, traduse în zile libere pentru salariați. Mai exact, zilele nelucrătoare stabilite de legislația muncii sunt:
Astfel, acesta este al doilea an în care românii se bucură de o zi liberă pe 30 noiembrie, după ce Codul Muncii a fost modificat în acest sens în 2012. Angajații nu au fost, însă, la fel de norocoși ca anul trecut, întrucât Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit sâmbăta, când oricum este zi liberă pentru salariații cu program normal de lucru, de luni până vineri. Mai mult decât atât, și 1 decembrie, ziua națională a României, a fost sărbătorită tot în weekend, duminica.
Așadar, până la sfârșitul acestui an, salariații se vor mai bucura de doar două zile libere în timpul săptămânii, 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun), adică miercuri și joi.
Totuși, ultimii ani au obișnuit salariații cu mini-vacanțe acordate de guvernanți pentru a lega anumite zile libere legale de weekend. Astfel că, având în vedere că 27 decembrie, cea de-a treia zi de Craciun, precum și 3 ianuarie 2014 vor fi într-o zi de vineri, nu ar fi o noutate ca Executivul să declare aceste zile nelucrătoare, prin hotărâre de Guvern.
Mai mult chiar, premierul Victor Ponta a declarat deja că Guvernul ar urma să declare zilele de 27 decembrie 2013 și 3 ianuarie 2014 drept zile libere, transmite Mediafax.
„O să discutăm în Guvern care vor fi zilele libere și modul în care se recuperează în ianuarie în așa fel încât să ținem cont totuși de realitate, că, dacă oamenii au liber miercuri și joi, îi chemi vineri înapoi la serviciu ca să plece sâmbăta, probabil că e destul de puțin funcțional”, a menționat Ponta, citat de agenția de presă.
Șeful Executivului a precizat, de asemenea, că decizia va fi luată săptămâna viitoare, dar că instituțiile publice, inclusiv cele fiscale de colectare a taxelor și impozitelor, vor funcționa în acea perioadă.
Moda vacanțelor prelungite a început de anul trecut
Și anul trecut a fost o situație similară în preajma Crăciunului, când, prin HG nr. 1123/2012, Guvernul Ponta a stabilit ca nelucrătoare zilele de 24 și 31 decembrie 2012. Bugetarii s-au bucurat atunci de nu mai puțin de șase zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă (24, 25 și 26 decembrie, iar apoi 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie).
Practica a continuat și în acest an, când, la începutul lunii mai, zilele de 2 și 3 au fost declarate libere, astfel încât personalul bugetar a avut parte de vacanță de cinci zile, calculând 1 mai, 5 și 6 mai (prima și a doua zi de Paști), care sunt oricum libere prin Codul muncii.
A urmat apoi ziua de 16 august, declarată liberă pentru a „lega” de weekend ziua de Sfântă Mărie, zi nelucrătoare potrivit legislației muncii.
Prin urmare, precedentul fiind creat, nu ar trebui să ne surprindă o decizie a Guvernului de a declara libere zilele de 27 decembrie 2013 și 3 ianuarie 2014 chiar pe ultima sută de metri (amintim că ziua de 16 august a fost declarată nelucrătoare pe 14 august, HG nr. 590/2013 fiind publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial).
Procedura prin care 27 decembrie și 3 ianuarie vor fi declarate zile libere
Pentru ca zilele de 27 decembrie și 3 ianuarie 2014 să fie declarate nelucrătoare, trebuie să existe un proiect de act normativ care să prevadă acest lucru. Documentul trebuie adoptat în ședința de Guvern și apoi publicat în Monitorul Oficial.
În celelalte situații în care Executivul a dat liber personalului din sectorul bugetar într-o zi în care nu era nicio sărbătoare legala, au fost și câteva categorii de bugetari care nu au beneficiat de această facilitate.
Astfel, în trecut, ziua liberă nu s-a acordat angajaților Trezoreriei Statului care desfășoară în zilele respective activități stabilite prin Ordin emis de Ministerul Finanțelor Publice și nici în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu putea fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.
De asemenea, de ziua liberă nu au beneficiat nici magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua devenită nelucrătoare.
În plus, salariații care beneficiau de „liber” recuperau fie în date stabilite expres prin hotărâre de Guvern, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru într-o anumită perioadă de timp.
Toate hotărârile prin care Guvernul decreta zile libere conțineau precizarea că pot fi aplicate și în mediul privat „în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel”.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii