Secțiune susținută de

Câte zile libere sunt în 2014

Portal HR \ HR Pedia \ Câte zile libere sunt în 2014

Codul Muncii prevede 12 sărbători legale, dintre care numai o parte sunt, calendaristic, în timpul săptămânii. Am calculat astăzi de cate zile libere impuse de lege se vor bucura în 2014 salariații care au un program de lucru obișnuit, de luni până vineri.

Codul muncii prevede, în prezent, 12 sărbători legale, traduse în zile libere pentru salariați. Mai exact, zilele nelucrătoare stabilite de legislația muncii sunt:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • prima și a doua zi de Paști – în 2014, aceste zile sunt pe 20 și 21 aprilie;
  • Ziua Muncii – 1 mai;
  • prima și a doua zi de Rusalii – în 2014, aceste zile sunt pe 8 și 9 iunie;
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie;
  • Ziua Națională a României – 1 decembrie;
  • prima și a doua zi de Crăciun – 25 și 26 decembrie.

Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, în timpul săptămânii. Astfel, dacă excludem 1 și 2 ianuarie, care au trecut deja, salariații români se vor bucura în 2014 de 7 zile libere care intervin în timpul săptămânii normale de lucru (luni-vineri), din cele 12 sărbători legale prevăzute de legislația muncii. Aceasta deoarece Sfântul Andrei va fi sărbătorit duminica, iar prima zi de Paști și prima zi de Rusalii sunt întotdeauna duminica, astfel încât doar a doua zi de Paști și de Rusalii vor fi zile nelucrătoare în timpul săptămânii.

Prin urmare, dacă adăugăm 1 și 2 ianuarie 2013, care au „picat” în zile de miercuri și joi, cei care lucrează de luni până vineri se bucură în total de 9 zile libere impuse de lege, din totalul celor 12 sărbători legale prevăzute de Codul Muncii.

Amintim că, pentru personalul bugetar, și data de 3 ianuarie 2014 a fost declarată zi liberă, prin HG nr. 965/2013, astfel că salariații statului s-au bucurat de o zi liberă în plus încă de la începutul anului.

Citește continuarea articolului pe Avocatnet.ro.

Articol de Mirela Oprea.

Data articol: ianuarie 6, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam