Secțiune susținută de

Ce compensații primești dacă lucrezi în zilele libere

Portal HR \ HR Pedia \ Ce compensații primești dacă lucrezi în zilele libere

30 noiembrie şi 1 decembrie sunt, potrivit legislaţiei în vigoare, sărbători legale în care nu se lucrează. Astfel, salariaţii stau acasă în aceste zile şi se bucură, practic, de un weekend prelungit. Totuşi, persoanele care sunt nevoite să muncească beneficiază de compensaţii din partea angajatorilor.

Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, care se sărbătoresc anual în 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, după cum stabileşte Codul muncii.

Prin urmare, în aceste zile salariaţii primesc liber de la angajatori. Deoarece în 2015 cele două sărbători au picat luni şi marţi, aceştia au avut parte de un weekend prelungit.

30 noiembrie a fost inclusă în lista liberelor legale în vara anului 2012. Totuşi, de atunci şi până acum, angajaţii cu program obişnuit (de luni până vineri) au beneficiat o singură dată de timp liber cu ocazia acestei sărbători. Mai exact, 30 noiembrie a picat în timpul săptămânii în 2012, iar în 2013 şi 2014 a picat sâmbătă, respectiv duminică.

În acest an, salariaţii au beneficiat de timp liber pe 1 şi 2 ianuarie (care au picat joi şi vineri), în a doua zi de Paşte (luni, 13 aprilie), pe 1 mai (vineri) şi în a doua zi de Rusalii (luni, 1 iunie). Prima zi de Paşte (12 aprilie) şi prima zi de Rusalii (31 mai) au picat în zile de duminică, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) – într-o zi de sâmbătă.

În afară de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, ultimele sărbători legale din 2015 mai sunt prima şi a doua zi de Crăciun, însă doar 25 decembrie va pica în timpul săptămânii (într-o zi de vineri, mai precis).

Atenţie! Liberele legale – precum şi zilele libere plătite prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil – nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

Timp liber în următoarea lună sau spor salarial pentru cei care lucrează în sărbătorile legale 

Află toate informațiile de care ai nevoie citind tot articolul de Alexandru Boiciuc: Ce compensaţii trebuie să primească salariaţii care lucrează pe 30 noiembrie şi 1 decembrie? pe Avocatnet.ro.

Data articol: decembrie 7, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam