Hot Now

Ce efecte are violența psihică la locul de muncă asupra angajaților

04 10 2013, Roxana Achim , Un comentariu, 9.498 afisari

Circa 90% dintre angajații români sunt agresați psihic la locul de muncă de către șefii lor. Răspunzătoare pentru această accentuare a violenței psihice este criza economică începută încă din 2008 care a determinat majoritatea organizațiilor să reducă costurile și să facă restructurări,  arată un studiu online efectuat pe 1.180 de respondenți.

Mai mult de trei sferturi dintre aceștia cred că originea violenței psihice la locul de muncă provine de la șefi către subalterni, în timp ce unul din cinci respondenți consideră că această violență are ca origine conflictele dintre colegii de muncă.

Ce presupune agresarea psihică la locul de muncă

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, psihologul Miruna Stănculescu, ne explică că agresarea psihică are loc atunci când colegii sau șefii atacă constant demnitatea unei persoane.

„Agresarea psihică poate avea loc de la manager la angajat (vertical), de la subordonați la manager (bottom-up), de la coleg/colegi la coleg (orizontal) sau de la organizație către angajat (strategică).  Aceste patru forme au în comun lipsa de maturitate fie personală, fie organizațională, fie ambele”, mai spune ea.

De exemplu, un manager imatur emoțional (care aduce probleme emoționale din propria istorie de viață), nepregătit corespunzător pentru gestionarea unui grup de oameni va reacționa cel mai probabil la stresul profesional prin presiune emotională asupra subalternilor.  

Efectele violenței psihice asupra performanței angajaților

Violența psihică la locul de muncă este resimțită în mare măsură de 54% dintre respondenți, fapt ce duce la scăderea productivității. De reținut este faptul că orice persoană traumatizată emoțional care se simte permanent în pericol de a fi atacată pentru orice mișcare greșită nu poate fi creativă și va deveni ineficientă pentru că investește majoritatea resurselor psihice în apărarea integrității sale personale si emoționale.

Șefii ar trebui să ia în considerare faptul că agresiunea emoțională de lungă durată asupra angajaților are efecte psihice similare cu cele induse de orice altă traumă cum ar accidentele sau calamitățile. Insomnia, stările anxioase (inclusiv atacuri de panică), stările depresive, lipsa de concentrare si nesiguranță în luarea deciziilor sunt simtome des întâlnite.

Totuși, un comportament nepotrivit la locul de muncă trebuie descurajat încă din faza incipientă, e de părere psihologul Miruna Stănculescu. „Dacă angajatul nu reacționează primele dăți când managerul țipă sau folosește un limbaj nepotrivit înseamnă că permite ca acest comportament să devină o regulă acceptată a relației șef-subaltern.”

Din păcate, de multe ori, cu sau fără voie, organizația poate favoriza un mediu propice. Totusi, dacă atitudinile de acest tip nu sunt sancționate sau descurajate de management, psihologul recomandă schimbarea locului de muncă.

Agresarea psihică se întoarce împotriva organizației

Scăderea eficacității și performanței angajaților sunt efectele agresării emoționale. Într-o astfel de situație, managerul poate conta doar pe mai puțin de jumătate din capacitatea reală a unui angajat  dacă acesta este stresat, speriat că iși pierde postul, fără încredere în propria capacitate de a contribui la obiectivele echipei din care face parte.

Comentarii (1)
  1. CANDREA ROXANA spune:

    BUNA ZIUA CRED CA ASA SPUNANDU-MI OFUL SPER CA MA MAI ELIBEREZ PUTIN DE CAND MA STIU MI-AM DORIT SA FIU ASISTENT MEDICAL IN FINE AM AJUNS SI CHIAR AM VENERAT ACEASTA MESERIE AM CREZUT CA ASISTENT MEDICAL INSEAMNA CEVA DEOSEBIT CA ESTI RESPECTAT GRESIT ESTI NIMENI DE FAPT DIN CAUZA SEFILOR ACUM DUPA CEVA TIMP NU MAI VREU SA FIU ASISTENTA PT CA AM AJUNS SA FIU ATAT DE STRESATA DE SEFA INCAT VREU SA RENUNT DEFINITIV LA ACEASTA MESERIE

Adauga comentariu

Cele mai noi

O nouă categorie de companii denumite „Leapfrogger” au comprimat transformarea digitală înregistrând o creștere de patru ori a veniturilor Veniturile companiilor cu cea mai mare deschidere către tehnologii precum inteligența artificială, cloud, Internetul lucrurilor (IoT) cresc la o rată de cinci ori mai mare în comparație cu organizațiile mai conservatoare din punct de vedere al […]

Detalii

JYSK, retailerul scandinav de mobilier și produse pentru casă, a atins 3000 de magazine în lume și se îndreaptă către următorul obiectiv de 5000 de magazine. Compania va avea nevoie, astfel, să atragă un număr mare de Directori de Magazin. Pe viitorii colegi, JYSK își propune să îi atragă printr-o campanie de Employer Branding bazată […]

Detalii

95% dintre companiile industriei vor aborda post-pandemie munca în sistem hibrid 56% dintre companii vor modifica birourile actuale și le vor transforma în spații dedicate întâlnirilor și socializării 77% dintre companii au crescut salariile în ultimul an Vaccinarea va impulsiona dezvoltarea industriei, însă 83% dintre companii nu vor condiționa întoarcerea de birou de vaccinare Asociația […]

Detalii

Articol de: Mircea Bozga, Partener Risk Assurance, PwC România și Alin Dăgădiță, Liderul echipei de Digital Identity, PwC România Companiile au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare în ultimul an, devansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani, după cum spun peste 40% dintre executivii intervievați în sondajul […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter