Secțiune susținută de

Ce este si cat este memoria de lucru

Portal HR \ HR Pedia \ Ce este si cat este memoria de lucru

Pentru a fi relevant, un program de instruire trebuie sa aiba in vedere nevoile concrete de dezvoltare ale celor carora li se adreseaza. Aceasta este insa doar una dintre regulile de aur care fac diferenta intre training de dragul training-ului si invatarea utila pentru individ si organizatii. Un alt aspect important, dar despre care se vorbeste mult mai putin, este legatura dintre tehnicile utilizate in efortul de instruire si memoria de lucru.

Aparent, legatura dintre aceste doua elemente pare cu atat mai importanta cu cat este vorba de un training in format e-learning, dar in realitate, credem noi, ca si un training in clasa trebuie sa aiba in vedere limitarile sau provocarile pe care memoria de lucru le poate pune procesului de achizitionare de cunostinte si competente noi.

Acesta este motivul pentru care va recomandam azi un articol de pe ElearningCoach in care sunt analizate caracteristicile de baza ale acestei memorii (cunoscuta si sub denumirea de memorie de scurta durata). De la aceste idei pana la intelegerea modului in care o tehnica de training poate avea succes sau esua mai sunt doar cativa pasi.

1. Memoria de lucru poate fi asimilata cu ideea de „prezenta mentala online„, referindu-se la spatiul temporal in care manipulam si procesam informatii.

2. Memoria de lucru are o capacitate mica, poate sa „duca” aproximativ patru „bucati” de informatii noi la un moment dat (aviz celor care elaboreaza materiale de training).

3. Capacitatea memoriei de lucru depinde de tipul de elemente si de caracteristicile lor. Se pare ca ne este mai usor sa retinem cifre si cuvinte scurte in memoria de lucru, decat fraze sau cuvinte lungi.

4. Informatia noua din memoria de lucru este temporara. Ea este fie transferata mai departe in memoria de lunga durata, fie inlocuita de alte notiuni.

5. Daca nu este sustinuta si repetata, informatia din memoria de lucru are o durata de viata de aproximativ 20 de secunde.

6. Teoria despre incarcarea cognitiva subliniaza faptul ca tehnicile traditionale de instruire au tendinta de a supra-aglomera memoria de lucru.

Citeste tot articolul 20 Facts You Must Know About Working Memory pentru si mai multe idei neasteptate despre ce este, cat poate sa duca si cum poate sustine sau submina invatarea memoria de lucru.

Data articol: ianuarie 26, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam