Secțiune susținută de

Ce sancțiuni disciplinare poți primi la serviciu

Portal HR \ HR Pedia \ Ce sancțiuni disciplinare poți primi la serviciu

Codul muncii prevede un număr limitat de sancțiuni disciplinare pe care angajatorul le poate aplica salariatului care a săvârșit o abatere disciplinară, încălcând normele legale, regulamentul intern, dispozițiile unui superior sau prevederile contractului de muncă aplicabil. Ele pot merge de la un simplu avertisment până la desfacerea contractului individual de muncă, trecând prin retrogadarea din funcție si reducerea salariului. Totuși, exista un tip de sancțiune care nu poate fi niciodată aplicată unui salariat.

Conform Codului muncii, abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Ori de câte ori constată că un salariat a săvârșit o astfel de abatere disciplinară, angajatorul îl poate sancționa. Singurele „pedepse” pe care un angajat le poate primi sunt:

  • avertismentul scris;
  • retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
  • reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
  • reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
  • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Totuși, în cazul în care prin statute profesionale aprobate prin lege specială se stabilește un alt regim sancționator, va fi aplicat acesta.

Trebuie să știți că legislația muncii interzice expres ca angajatul să fie amendat disciplinar.

Atenție! Pentru aceeași abatere disciplinara se poate aplica numai o singură sancțiune.

Sancțiunile fără cercetare disciplinară, nepermise

În afară de avertismentul scris pentru care legislația muncii nu prevede niciun fel de restricții, în ceea ce privește toate celelalte sancțiuni disciplinare, angajatorul este obligat să efectueaze o cercetare disciplinară prealabilă pentru a le putea aplica. Fără această cercetare, sancțiunea aplicată salariatului este lovită de nulitate absolută.

Pentru efectuarea cercetării disciplinare, angajatul trebuie convocat în scris, precizându-se obiectul, data, ora și locul întrevederii.

„În cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul să formuleze și să susțină toate apărările în favoarea sa și să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele și motivațiile pe care le consideră necesare, precum și dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este”, prevede Codul muncii, care mai stabilește că, dacă angajatul nu se prezintă la convocarea care i-a fost transmisă în scris fără un motiv obiectiv, angajatorul are dreptul să dispuna sancționarea, fără să mai efectueaze în prealabil cercetarea disciplinară.

Cum se aplică sancțiunile disciplinare

Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei.

Decizia trebuie să conțină în mod obligatoriu:

  • descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
  • precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
  • motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condițiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
  • temeiul de drept în baza căruia sancțiunea disciplinară se aplică;
  • termenul în care sancțiunea poate fi contestată;
  • instanța competentă la care sancțiunea poate fi contestată.

Lipsa elementelor precizate poate atrage nulitatea absolută a documentului.

Decizia de sancționare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii și produce efecte de la data comunicării. Documentul poate fi contestat de salariat la instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

Comunicarea deciziei se face prin predarea personală către salariat (cu semnătura de primire) sau, dacă angajatul refuză să primească documentul, prin scrisoare recomandată, trimisă la domiciliul sau reședința comunicată de acesta.

Sancțiunile aplicate unui salariat pot fi radiate

Codul muncii dă posibilitatea angajaților să se „reabiliteze”, în sensul că, sancțiunile disciplinare pe care le-au primit pot fi radiate din dosarul personal.

Potrivit legislației muncii, o sancțiune se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancțiune disciplinară în acest termen.

Radierea sancțiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.

Spre deosebire de anularea sancțiunilor, care obligă angajatorul să repună salariatul în situația existentă înainte de aplicarea sancțiunii, radierea produce efecte doar pentru viitor.

Articol de Roxana Neagu, preluat de pe Avocatnet.ro.

Data articol: august 27, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam