Cererea pentru retreat-uri corporate sau leisure pentru reconectarea la viața autentică de la sat, în creștere cu 30%
Românii se reîntorc la origini și preferă tot mai mult sejururile în mediul rural pentru o experiență autentică, aproape de natură și tradiții. Astfel, cererea pentru retreat-uri la sat a crescut cu 30% în ultimii ani față de anii anteriori atât pe segmentul leisure, cât și pe cel corporate. Alături de serviciile de cazare, retreat-urile la sat pot include vizite ferme, ateliere de gătit, plimbări cu căruța sau ateliere de olărit sau țesut manual și costă între 300 și 1.500 de euro de persoană, potrivit datelor The Barn Șirnea, unitate de cazare care oferă astfel de pachete, aflată în primul sat turistic din România.
„Aceste retreat-uri au devenit o alternativă atractivă la vacanțele standard, adresându-se atât celor care doresc să se relaxeze departe de agitația urbană, cât și companiilor care caută metode inedite de consolidare a echipelor. Tot mai multe companii optează pentru executive retreat-uri, total atipice față de teambuilding-urile clasice, fiind autentice, în satul românesc și în mijlocul naturii, unde angajații au ocazia să colaboreze și să își dezvolte creativitatea într-un cadru diferit de cel de zi cu zi”, explică Irina Pințoi, manager The Barn Șirnea.
Retreat-uri la sat cu vizite la ferme, ateliere de gătit și plimbări cu căruța
Cele mai aglomerate perioade din an pentru retreat-urile corporate sunt toamna, în special în lunile octombrie și noiembrie. Primăvara, în lunile aprilie-mai, este de asemenea populară, datorită reînvierii naturii și prospețimii locului. Pe segmentul leisure, vara este perioada preferată pentru drumeții și activități în aer liber, în timp ce iarna atrage familii și cupluri care vin pentru săniuș și peisajele de iarnă într-un sat tradițional de munte.
Participanții din segmentul corporate caută activități care promovează colaborarea și dezvoltarea personală, cum ar fi vizitele la ferme, atelierele de gătit cu ingrediente locale și activitățile ghidate în natură. Sesiunile de mastermind sau mentorat sunt, de asemenea, foarte apreciate. În schimb, participanții din segmentul leisure preferă relaxarea și conectarea cu tradițiile, optând pentru drumeții, plimbări cu căruța sau ateliere de meșteșuguri locale, precum olăritul sau țesutul manual, care le oferă o legătură autentică cu viața rurală.
Cine alege un retreat la sat și cât costă
Pe segmentul corporate, participanții provin în principal din companii mari și multinaționale din industrii precum IT, servicii financiare, consultanță sau pharma, din București, Cluj, Brașov, Sibiu, Râmnicu Vâlcea. Grupurile sunt în general de 10-15 persoane, majoritatea fiind manageri de nivel mediu și superior, care vin pentru a întări legăturile din echipă într-un cadru relaxant și autentic.
Pe segmentul leisure, optează pentru un retreat la sat tot mai mulți antreprenori și manageri care își doresc să se deconecteze de agitația zilnică. Totodată, crește numărul oaspeților străini, din țări precum Marea Britanie, Olanda, Germania sau Israel, atrași de autenticitatea satului, liniștea naturii și farmecul local.
Retreat-urile corporate încep de la 500 de euro per participant și pot ajunge până la 1.500 de euro, în funcție de durata sejurului (2-4 nopți), complexitatea activităților și opțiunile personalizate. Fiecare retreat este adaptat nevoilor grupului, de la cazare premium și mese tradiționale cu ingrediente naturale, atent alese, până la activități deosebite, precum drumeții ghidate, plimbări cu caii, ateliere tradiționale sau sesiuni de dezvoltare personala cu vorbitori de renume. Pentru segmentul leisure, costurile variază între 300 și 700 de euro de persoană, în funcție de durata sejurului (2-4 nopți) și experiențele alese – relaxare în natură sau explorarea autentică a vieții de sat.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam