Secțiune susținută de

Concedierea se anulează dacă angajatorul nu a acordat preaviz salariatului

Portal HR \ HR Pedia \ Concedierea se anulează dacă angajatorul nu a acordat preaviz salariatului

Salariații care sunt dați afară au dreptul la o perioadă de preaviz înainte de încetarea efectivă a contractului individual de muncă, prevede legislația muncii. Dacă angajatorul nu acordă preavizul, atunci concedierea se anulează, după cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o decizie publicată recent în Monitorul Oficial. Totodată, durata preavizului trebuie să fie inclusă obligatoriu în decizia de încetare a contractului de muncă, însă judecătorii au considerat că acest element poate fi omis în anumite condiții.

Decizia ICCJ nr. 8/2014 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie și este obligatorie pentru instanțele judecătorești de la data publicării.

Conform documentului, neacordarea duratei minime de preaviz de 20 de zile lucrătoare atrage nulitatea absolută atât a măsurii de concediere, cât și a deciziei de concediere, după cum au apreciat judecătorii.

„În ceea ce privește consecințele de ordin juridic ale nerespectării de către angajator a dreptului la preaviz al angajatului asupra măsurii concedierii și deciziei de concediere, au procedat în mod corect instanțele care au considerat că în acest caz intervine sancțiunea nulității absolute a concedierii și a deciziei prin care se dispune măsura de încetare a contractului individual de muncă”, scrie în Decizia ICCJ nr. 8/2014.

Concret, Codul muncii stabilește că salariații au dreptul la preaviz dacă sunt concediați din cauză că sunt inapți din punct de vedere fizic și/sau psihic, nu corespund profesional sau pentru că s-a desființat postul pe care-l ocupă. Totodată, cei dați afară din cauza unor motive care nu țin de persoana lor beneficiază, de asemenea, de preaviz. Singura excepție este în privința celor concediați pentru necorespundere profesională și care se află în perioada de probă.

În actul normativ citat se subliniază că este nulă concedierea dispusă de către angajatorii care nu respectă procedura legală. În această privință, Curtea a găsit că acordarea preavizului este o formalitate inclusă în procedura concedierii și, prin urmare, trebuie respectată.

Citește tot articolul ICCJ: Concedierea se anuleaza daca angajatorul nu a acordat preaviz salariatului de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.

Data articol: martie 2, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam