Secțiune susținută de

Concediul de odihnă- afectat de zilele libere plătite?

Portal HR \ Actual \ Concediul de odihnă- afectat de zilele libere plătite?

În ultimele luni, mulți angajați s-au văzut nevoiți să stea acasă – fie pentru că au fost în șomaj tehnic, fie pentru că a trebuit să stea acasă cu copiii mici, din cauza suspendării cursurilor școlare. Perioade în care, concret, nu s-a prestat activitate. I-am întrebat recent pe cei de la Inspecția Muncii (IM) dacă este afectat dreptul general la concediu de odihnă de șomajul tehnic: răspunsul a fost afirmativ, iar explicația pentru acest lucru nu vizează doar șomajul tehnic, ci și orice altă perioadă în care nu se prestează efectiv activitate, cum sunt zilele plătite pentru părinți.

După cum scrie în Legea nr. 19/2020, părinții au dreptul să ceară zile libere plătite angajatorilor, dacă se închid școlile și copiii nu mai pot merge la cursuri. Fără a intra în condițiile acordării acestor libere plătite (care se vor acorda și cu alte ocazii când se închide excepțional o școală, nu doar în contextul actualei epidemii – și din cauze meteorologice, de pildă), care sunt oricum binecunoscute deja celor vizați, trebuie să punctăm un lucru: nu există nicio excepție, nicio referire în această lege cu privire la considerarea lor, pentru stabilirea concediului de odihnă, ca activitate prestată.

Așa cum spuneam, cei de la IM ne-au explicat că șomajul tehnic afectează dreptul general prevăzut de Codul muncii la concediu de odihnă pentru că șomajul tehnic nu presupune activitate prestată, or acordarea concediului de odihnă în funcție de prestarea efectivă a unei activități se face (desigur, părțile pot stabili altceva, dar aceasta e deja o situație excepțională).

Citește tot articolul pe Avocatnet: Concediul de odihnă este afectat de liberele plătite la care au avut dreptul părinții în ultimele luni?

Data articol: iunie 29, 2020

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam