Secțiune susținută de

Concediul fără plată

Portal HR \ HR Pedia \ Concediul fără plată

Cum nicio reglementare legală nu pune o limitare numărului de zile pe care un angajat le poate cere pentru concediul fără plată, existând doar dreptul recunoscut prin lege la acest concediu, singura variantă în care se pot evita abuzurile este prevederea unor limitări la nivelul locului de muncă.

Salariații au dreptul la concedii fără plată fie pentru a-și rezolva situații personale, fie pentru studii ori formare profesională, potrivit Codului muncii. Dar în legislație nu scrie cât de mult ar putea să dureze un astfel de concediu ori cât de multe cereri ar putea un salariat să facă pentru acordarea mai multor astfel de concedii într-un an.

Legal, se lasă loc unei înțelegeri la nivelul fiecărui loc de muncă. Limitarea concediului fără plată e o chestiune care ar trebui să se regăsească măcar în regulamentul intern. Angajatorul care nu se îngrijește de stabilirea acestei limite s-ar putea trezi cu situații în care angajații abuzează de acest drept recunoscut prin Codul muncii, e de părere Andreea Păun, payroll supervisor la Accace România. În lipsa tranșării la nivel intern a acestei probleme (unitar, pentru toți salariații), s-ar putea ajunge la solicitări repetate, chiar abuzive, din partea angajaților, care ar ajunge să trateze acest beneficiu legal ca pe o portiță de a nu veni la muncă.

Citește tot articolul aici: Concediul fără plată: Cum eviți ca angajații să abuzeze de dreptul de a cere acest concediu.

Data articol: septembrie 10, 2018

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam