Hot Now

Consumatorii abuzivi de timp

26 11 2010, Portal HR , Un comentariu, 5.722 afisari

Timpul si managementul lui sunt adesea provocarile de care un manager este mai putin constient odata promovat pe o pozitie care presupune coordonarea unor echipe. Consecintele unui management deficitar al timpului sunt variate, de la lipsa de eficienta si productivitate, la demotivare si absenta performantei (la nivel individual si, evident, organizational).

Se pare insa ca strategiile traditionale de management al timpului nu functioneaza cu toate tipologiile de angajati. Aceasta este premiza articolului Chronic Time Abuse pe care vi-l recomandam azi. Daca in mod firesc impartim oameni in categorii de genul: introvert/extrovert, rigid/flexibil, reactiv/proactiv, o impartire in virtutea modalitatilor diferite de gestionare a timpului este mai putin cunoscuta.

Nevoia de a echilibra efectele negative ale comportamentlor perfectioniste sau amanarilor nesfarsite nu vine din dorinta subiectiva a managerului de a detine controlul absolut asupra subordonatilor sai. In realitate, abuzul cronic de timp are consecinte nocive nu doar asupra celui care afiseaza aceste comportamente, dar si asupra celor din jur, efectele asupra moralului si nivelului de energie din echipa fiind suficient de ingrijoratoare pentru ca un manager sa nu le poata ignora.

Iata cateva din ideile de retinut si pe baza carora se poate pune la punct o strategie de management eficienta a abuzurilor de timp:

1. Cei care abuzeaza de timpul lor (si implicit de al celorlalti) sunt macinati de un conflict interior puternic, cearta lor nu este cu timpul ci mai degraba cu teama subconstienta ca vor fi evaluati la un moment dat si concluziile nu ii vor avantaja. De aici nevoia de a adresa aceste probleme prin strategii mai complexe decat setarile dintr-un management al timpului clasic. Focusul trebuie mutat de la efortul de a-l invata sa gestioneze timpul la intelegerea motivelor pentru care abuzeaza de timp si sustinerea persoanei in rezolvarea acestor anxietati.

2. Cele patru categorii mari de consumatori abuzivi de timp sunt: Grabitul, Cel care doreste sa le faca tuturor pe plac, Perfectionistul si Cel care amana actiunea la nesfarsit. Toate cele patru categorii sunt caracterizate de un grad scazut de flexibilitate si de convingerea absoluta ca ceea ce fac este foarte bine.

3. Grabitul este cel care termina intotdeauna tot ce are de facut cu mult timp inainte de deadline. Si pana la un punct asta ar putea sa fie in regula iar „grabitii” sa supravietuiasca cu succes in organizatii. Problema insa este una legata de impactul la nivel uman. Grabitii sunt arareori jucatori de echipa si chiar daca de obicei munca pe care o fac intruneste standardele de calitate dorite, ceea ce le lipseste este atentia la nevoile celorlalti. Vor fi ca atare mai putin sau deloc disponibili sa ii ajute si pe ceilalti membri din echipa in situatia in care sunt grabiti si interesati sa isi termine doar treaba lor cu mult timp inainte de deadline.

4. Cel care doreste sa le faca tuturor pe plac (in engleza „People Pleaser”) este incapabil sa spuna nu. Din teama subconstienta de respingere, are tendinta sa abandoneze tot ce are de facut pentru a-i ajuta pe ceilalti. E posibil sa isi asume atat de multe sarcini si responsabilitati incat isi va petrece cea mai mare parte a timpului facand lucruri pe care altii ar trebui sa le faca.

5. Perfectionistul are tendinta, prin atitudinea pe care o abordeaza cu o consecventa obositoare, sa tina lucrurile si oamenii in loc. Pentru un perfectionist, performanta nu exista decat la standarde foarte inalte. Totul sau nimic, de unde nevoia de a petrece mult timp si efort pentru a face lucrurile… perfect.

6. Cel care amana la nesfarsit este cel care incepe sa lucreze la un proiect doar cu cateva ore inainte de termenul limita si din cauza asta ii impiedica si pe ceilalti (care depind de munca lui) sa iti termine treaba. Atmosfera este una de panica si adesea rezultatul lasa de dorit din punctul de vedere al calitatii. Explicatia lor atunci cand se pune problema de ce nu se ocupa de un anumit lucru, este ca trebuie intai sa rezolve altceva. Doar ca mereu si mereu mai este ceva ce trebuie rezolvat.

Citeste acest articol fascinant despre consumatorii abuzivi de timp si afla cum pot fi ajutati sa iasa din aceste paradigme ineficiente de gandire. E mai bine nu doar pentru ei, ci si pentru toti cei care trebuie sa stea in preajma lor si sa isi atinga rezultatele colaborand cu ei.

Comentarii (1)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Mihaela Georgescu, Portal HR. Portal HR said: Consumatorii abuzivi de timp si ce facem cu ei http://portalhr.ro/?p=877 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

Majoritatea angajaților români (84%) consideră că pandemia COVID-19 le-a afectat parțial sau chiar mult parcursul profesional și doar 2% au afirmat că a avut un aport pozitiv, potrivit unui sondaj realizat de Dora, robotul de recrutare, și prezentat în cadrul unui webinar organizat de PwC România, Happy Recruiter și Școala Informală de IT. Cei mai […]

Detalii

Munca la distanță poate deveni alternativa programelor de mobilitate internațională (cum ar fi relocarea în alt oraș sau altă țară) în cazul pozițiilor care o permit, poate genera economii de costuri pentru companii și poate debloca noi surse de talente, potrivit sondajului ”Remote work policies – Why leading companies are opting in” realizat de PwC […]

Detalii

În ciuda eforturilor concentrate de ani de zile, doar 37% dintre companii reușesc să realizeze valoarea maximă așteptată din investițiile lor în cloud, o creștere de doar 2%, față de acum doi ani, conform celui mai recent studiu Accenture. Raportul, intitulat „Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximize Cloud Value”, are la bază un […]

Detalii

Productivitatea angajaților a crescut de la implementarea muncii de acasă, arată circa 30% dintre companiile respondente ale Raportului HR Barometru, realizat de PwC România în luna octombrie, în timp ce 44% spun că a rămas constantă. Dintre respondenții care au menționat creșterea productivității, 76% spun că principalul factor care contribuie la această evoluție este majorarea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter