Hot Now

Contractul individual de muncă – model 2015

10 02 2015, Avocatnet , 7 comentarii, 8.371 afisari

Codul Muncii obligă angajatorii să încheie contracte de muncă în formă scrisă. Modelul documentului este prevăzut de legislație, însă angajatorii îl mai pot adapta și în funcție de situația lor particulară.

Pe lângă obligația de a încheia în formă scrisă contractul de muncă, angajatorul trebuie să înregistreze, cu minim o zi lucrătoare anterior începerii activității noului salariat, contractul în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite la inspectoratul teritorial de muncă.

De asemenea, angajatorul este obligat să înmâneze un exemplar al acestui document salariatului respectiv.

În plus, la data încheierii/modificării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să-l informeze pe salariat cu privire la „criteriile de evaluare a activității” sale. Astfel, criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului vor fi incluse în CIM, într-o nouă secțiune.

Elemente obligatorii în CIM

Contractul individual de munca se încheie, conform Codului Muncii, în baza consimțământului părților, în limba română, forma scrisă fiind obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului. Tot Codul muncii prevede că obligația de încheiere a contractului individual de muncă revine angajatorului.

Înainte de începerea activității, potențialul salariat are dreptul de a primi un exemplar al CIM, pentru a fi informat asupra următoarelor elemente, care se vor regăsi obligatoriu și în conținutul contractului ce va fi semnat:

 • identitatea părților;
 • locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
 • sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
 •  funcția/ocupația conform specificației Clasificării ocupațiilor din România sau altor acte normative, precum și fișa postului, cu specificarea atribuțiilor postului;
 •  criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;

Descoperă și restul elementelor obligatorii din CIM citind tot articolul de Roxana Neagu de pe Avocatnet.ro.

Comentarii (7)
 1. Andra spune:

  Criteriile de evaluare se pot regasi si in fisa postului care, in cazul de fata, este considerata anexa la contract.

 2. Ionica spune:

  daca imi suspend contractul individual de munca pe o perioada de 6 luni, pota sa inchei un alt contract indi.de munca pe o perioada determinata, respectiv 6 luni?

  • Portal HR spune:

   Multumim pentru intrebare. Pentru un raspuns de la consulanti specializati, va recomandam sa puneti aceasta intrebare in Forumul Avocatnet.ro, partenerii nostri pe probleme de legislatia muncii.

 3. Nicolae Valentina spune:

  Buna ziua!Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa lucrez in timpul concediului de crestere copil fara a pierde indemnizatia. Sunt angajata ca secretara, full time la o primarie, insa in timpul liber fac make-up. As vrea sa inchei un conteact de colaborare sau ceva care sa fie legal pentru a lucra in weekend intr-un salon. Se poate? Am citit ca daca nu fac un venit mai mare de 3000 de lei anual pot lu ra in timpul concediului de crestere, este adevarat? Va multumesc!

 4. Aura spune:

  La câte zile de la producerea de efecte al contractului trebuie mers la itm pt repartizarea de nr din baza de date?

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter