Hot Now

Contractul individual de muncă – model 2015

10 02 2015, Avocatnet , 7 comentarii, 7.817 afisari

Codul Muncii obligă angajatorii să încheie contracte de muncă în formă scrisă. Modelul documentului este prevăzut de legislație, însă angajatorii îl mai pot adapta și în funcție de situația lor particulară.

Pe lângă obligația de a încheia în formă scrisă contractul de muncă, angajatorul trebuie să înregistreze, cu minim o zi lucrătoare anterior începerii activității noului salariat, contractul în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite la inspectoratul teritorial de muncă.

De asemenea, angajatorul este obligat să înmâneze un exemplar al acestui document salariatului respectiv.

În plus, la data încheierii/modificării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să-l informeze pe salariat cu privire la „criteriile de evaluare a activității” sale. Astfel, criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului vor fi incluse în CIM, într-o nouă secțiune.

Elemente obligatorii în CIM

Contractul individual de munca se încheie, conform Codului Muncii, în baza consimțământului părților, în limba română, forma scrisă fiind obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului. Tot Codul muncii prevede că obligația de încheiere a contractului individual de muncă revine angajatorului.

Înainte de începerea activității, potențialul salariat are dreptul de a primi un exemplar al CIM, pentru a fi informat asupra următoarelor elemente, care se vor regăsi obligatoriu și în conținutul contractului ce va fi semnat:

 • identitatea părților;
 • locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
 • sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
 •  funcția/ocupația conform specificației Clasificării ocupațiilor din România sau altor acte normative, precum și fișa postului, cu specificarea atribuțiilor postului;
 •  criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;

Descoperă și restul elementelor obligatorii din CIM citind tot articolul de Roxana Neagu de pe Avocatnet.ro.

Comentarii (7)
 1. Andra spune:

  Criteriile de evaluare se pot regasi si in fisa postului care, in cazul de fata, este considerata anexa la contract.

 2. Ionica spune:

  daca imi suspend contractul individual de munca pe o perioada de 6 luni, pota sa inchei un alt contract indi.de munca pe o perioada determinata, respectiv 6 luni?

  • Portal HR spune:

   Multumim pentru intrebare. Pentru un raspuns de la consulanti specializati, va recomandam sa puneti aceasta intrebare in Forumul Avocatnet.ro, partenerii nostri pe probleme de legislatia muncii.

 3. Nicolae Valentina spune:

  Buna ziua!Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa lucrez in timpul concediului de crestere copil fara a pierde indemnizatia. Sunt angajata ca secretara, full time la o primarie, insa in timpul liber fac make-up. As vrea sa inchei un conteact de colaborare sau ceva care sa fie legal pentru a lucra in weekend intr-un salon. Se poate? Am citit ca daca nu fac un venit mai mare de 3000 de lei anual pot lu ra in timpul concediului de crestere, este adevarat? Va multumesc!

 4. Aura spune:

  La câte zile de la producerea de efecte al contractului trebuie mers la itm pt repartizarea de nr din baza de date?

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Tehnologiile sigure de colaborare care ajută oamenii să lucreze de oriunde reprezintă o preocupare majoră pentru orice CIO, punând presiune pe echipele IT nevoite să asigure suport atât pentru angajații care lucrează de la distanță, cât și pentru planificarea revenirii la birou. Cisco (NASDAQ: CSCO) anunță câteva îmbunătățiri cheie aduse soluției Webex, pentru a răspunde […]

Detalii

În perioada 24-25 iunie 2020, BusinessMark a organizat cel de-al 30-lea eveniment de HR. Ediția de anul acesta a marcat și o premieră, „Tomorrow@Work” fiind prima conferință din această serie care s-a desfășurat exclusiv în mediul online. Pe parcursul celor două zile, specialiști români și internaționali au analizat și dezbătut trei factori cu rol determinant […]

Detalii

MyDesks.ro vine în ajutorul freelancerilor și antreprenorilor din România și lansează MyDesks Work, o platformă de job-uri și proiecte punctuale pentru cei care aleg să lucreze de la distanță. Ideea platformei a apărut în plină pandemie, când interesul pentru proiecte remote și freelancing a crescut în România cu peste 40%, conform Google Trends. Cu această […]

Detalii

Piața muncii se află într-o continuă dezvoltare ceea ce face ca o mare parte dintre angajatori să caute constant noi talente în cadrul companiilor. Pentru a se integra în piața muncii studenții au nevoie de o dezvoltare majoră atât a competențelor hard, precum și a celor soft: comunicare, lucrul în echipă, creativitate sau responsabilitate. „Profesorii […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter