Hot Now

Contractul individual de muncă – model 2015

10 02 2015, Avocatnet , 7 comentarii, 7.744 afisari

Codul Muncii obligă angajatorii să încheie contracte de muncă în formă scrisă. Modelul documentului este prevăzut de legislație, însă angajatorii îl mai pot adapta și în funcție de situația lor particulară.

Pe lângă obligația de a încheia în formă scrisă contractul de muncă, angajatorul trebuie să înregistreze, cu minim o zi lucrătoare anterior începerii activității noului salariat, contractul în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite la inspectoratul teritorial de muncă.

De asemenea, angajatorul este obligat să înmâneze un exemplar al acestui document salariatului respectiv.

În plus, la data încheierii/modificării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să-l informeze pe salariat cu privire la „criteriile de evaluare a activității” sale. Astfel, criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului vor fi incluse în CIM, într-o nouă secțiune.

Elemente obligatorii în CIM

Contractul individual de munca se încheie, conform Codului Muncii, în baza consimțământului părților, în limba română, forma scrisă fiind obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului. Tot Codul muncii prevede că obligația de încheiere a contractului individual de muncă revine angajatorului.

Înainte de începerea activității, potențialul salariat are dreptul de a primi un exemplar al CIM, pentru a fi informat asupra următoarelor elemente, care se vor regăsi obligatoriu și în conținutul contractului ce va fi semnat:

 • identitatea părților;
 • locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
 • sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
 •  funcția/ocupația conform specificației Clasificării ocupațiilor din România sau altor acte normative, precum și fișa postului, cu specificarea atribuțiilor postului;
 •  criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;

Descoperă și restul elementelor obligatorii din CIM citind tot articolul de Roxana Neagu de pe Avocatnet.ro.

Comentarii (7)
 1. Andra spune:

  Criteriile de evaluare se pot regasi si in fisa postului care, in cazul de fata, este considerata anexa la contract.

 2. Ionica spune:

  daca imi suspend contractul individual de munca pe o perioada de 6 luni, pota sa inchei un alt contract indi.de munca pe o perioada determinata, respectiv 6 luni?

  • Portal HR spune:

   Multumim pentru intrebare. Pentru un raspuns de la consulanti specializati, va recomandam sa puneti aceasta intrebare in Forumul Avocatnet.ro, partenerii nostri pe probleme de legislatia muncii.

 3. Nicolae Valentina spune:

  Buna ziua!Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa lucrez in timpul concediului de crestere copil fara a pierde indemnizatia. Sunt angajata ca secretara, full time la o primarie, insa in timpul liber fac make-up. As vrea sa inchei un conteact de colaborare sau ceva care sa fie legal pentru a lucra in weekend intr-un salon. Se poate? Am citit ca daca nu fac un venit mai mare de 3000 de lei anual pot lu ra in timpul concediului de crestere, este adevarat? Va multumesc!

 4. Aura spune:

  La câte zile de la producerea de efecte al contractului trebuie mers la itm pt repartizarea de nr din baza de date?

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Mai nou, liberele plătite pot fi date părinților care au copii în vârstă de până la 12 ani, dacă cursurile școlare sunt suspendate, inclusiv pentru vacanțe, dar numai atunci când este stare de urgență. În mod normal, părinții nu primesc libere plătite în timpul vacanțelor școlare. Măsura se aplică începând cu vacanța actuală de primăvară […]

Detalii

Tehnologia 3DPrinting se dovedeşte a fi extrem de utilă în lupta de combatere a epidemiei cu noul coronavirus, fiind o tehnică rapidă cu ajutorul căreia se suplimentează necesarul de diverse materiale de protecţie pentru spitale. Suntem extrem de mândri de profesorii din reţeaua EDUTECH, care dau dovadă de un spirit civic impresionant şi au pus în funcţiune […]

Detalii

În România și în lume se trece printr-o perioadă fără precedent, primind o lecție pentru care nu avem prea mult exercițiu: solidaritatea. Este important ca acum să înțelegem și să reflectăm la lucrurile mici care pot face diferența și care pot aduce o îmbunătățire atât țării, cât și întregii planete.  Din 2015, Națiunile Unite ne […]

Detalii

Revista CARIERE împreună cu EY organizează vineri 3 aprilie, de la ora 11:30 până la 12:30, primul webinar online din seria “Bright Talks in Difficult Times” în cadrul căruia alături de invitați se va discuta despre cele mai bune practici de securizare a angajaților aplicate de către angajatori în situația actuală. Acest webinar face parte […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter