Hot Now

Contract individual de muncă sau convenție civilă?

31 03 2014, Avocatnet , Comenteaza, 4.516 afisari
Contractul de muncă și convenția civilă prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, acestea fiind discutate miercuri de specialiștii în legislația muncii, în cadrul unui eveniment organizat de AvocatNet.ro. Astfel, unii angajatori ar fi tentați să încheie convenții civile și nu contracte de muncă, întrucât convenția prezintă o serie de particularități care, la prima vedere, înlătură anumite responsabilități din partea angajatorului.
 
Contractul individual de muncă si conventia civila au o serie de trăsături comune, dupa cum a precizat Lorena Stoian, Senior Associate în cadrul Predoiu Law Firm, în cadrul seminarului „Greșeli frecvente în contractele individuale de muncă: Cum să le eviți?”, organizat miercuri de AvocatNet.ro.

Astfel, potrivit specialistului, atât CIM, cât și convenția civilă sunt guvernate de principiul libertății de voință, în sensul că părțile negociază și stabilesc clauzele contractului. De asemenea, au un caracter bilateral, ambele tipuri de documente dând naștere la drepturi și obligații reciproce între părți.

În același timp, ambele sunt contracte cu titlu oneros, „intuitu personae” și cu executare succesivă. 

CIM versus convenția civilă. Care sunt diferențele dintre cele două?

Pe de altă parte, există și mari diferențe între contractul individual de muncă și convenția civilă, acestea fiind punctate miercuri de avocatul de la Predoiu Law Firm.

Concret, una dintre trăsăturile speciale ale contractului de muncă este forma scrisă cerută de lege, aceasta fiind obligatorie, indiferent de tipul de contract (detereminat, nedeterminat, de ucenicie). De asemenea, odată încheiat CIM, va exista subordonarea juridică a angajatului în raport cu angajatorul, ceea ce presupune dreptul angajatorului de a sancționa disciplinar salariatul fără a-i afecta viața privată și drepturile fundamentatele. 

Alte reglementări exprese referitoare la CIM:

  • Angajatul nu poate să cedeze din drepturile sale, nici total, nici parțial;
  • Angajatul beneficiază de măsuri legale de protecție;
  • Obligația caracteristică a angajatului este o obligație de a face/a munci și trebuie executată în natură/prin muncă;
  • Munca prestată trebuie să fie remunerată – salariatul nu poate oferi în schimbul muncii o anumită valoare materială;
  • Stabilirea unor condiții prin acordul părților este, de regulă, inadmisibilă.

În ceea ce privește convenția civilă, Lorena Stoian afirma că aceasta a fost introdusă în legislația națională prin Legea nr. 83/1995, preluată apoi prin Legea nr. 130/1999. Aceste acte normative au fost, însă, abrogate și, până în prezent, nu a mai fost reglementat în legislația noastră nimic în acest sens.

Descoperă mai multe informații pentru a alege corect între contract de muncă și convenție civilă citind tot articolul de Mirela Oprea pe Avocatnet.ro.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii

Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română vine la cea de-a 12-aediție a evenimentului anual HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză,organizat de Wall-Street.ro. Publicația Wall-Street.ro te invită pe 23 februarie 2023 la „HR 2.0 – Ce îi motivează peangajați în vremuri de criză”, unde va fi invitat ca […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter