Secțiune susținută de

COR 2012: Clasificarea ocupațiilor din Romania, aplicabilă de la 1 ianuarie 2012

Portal HR \ HR Pedia \ COR 2012: Clasificarea ocupațiilor din Romania, aplicabilă de la 1 ianuarie 2012

Începând cu data de 1 ianuarie 2012, se va utiliza clasificarea ocupațiilor din România (COR) – nivel de ocupație (șase caractere), potrivit ISCO 08, în toate domeniile de activitate economică și socială.

Noua Clasificare a ocupațiilor din România – nivel de ocupație (șase caractere) a fost aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Institutului Național de Statistică nr. 1.832//856/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 561, din 8 august 2011.

Clasificarea ocupațiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatorie pentru toate organele administrației publice central și locale, unități bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizații patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații și alte persoane fizice și juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere precizarea ocupației.

Până la 31 decembrie 2011, noua clasificare a funcționat în paralel cu Clasificarea ocupațiilor din România, aprobată prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii și protecției sociale, și al președintelui Comisiei Naționale pentru Statistică nr. 138/1.949/1995, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 272 din 23 noiembrie 1995.

Reecent, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificării Internaționale Standard a Ocupațiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispoziție o clasificare mai eficientă care să poată fi folosită de toate țările la următoarea rundă de recensăminte ale populației, precum și în cadrul serviciilor naționale de ocupare a forței de muncă și al altor aplicații orientate către clienți.

OIM a definitivat structura Clasificării Internaționale Standard a Ocupațiilor – ISCO 08 și prin Rezoluția din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Întâlnirea de lucru a Experților în Statistica Muncii.

În vederea asigurării relevanței, coerenței și comparabilității datelor statistice structurate la nivel de ocupație, EUROSTAT a propus reglementarea de către Comisia Europeana a utilizării ISCO 08, concretizată prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atât implementarea ISCO 08 în clasificările naționale pentru ocupații, cât și adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.

Conform noii clasificări, ocupațiile vor fi grupate astfel:

Grupa Majoră 1 – Membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori
Grupa Majoră 2 – Specialiști în diverse domenii de activitate
Grupa Majoră 3 – Tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic
Grupa Majoră 4 – Funcționari administrativi
Grupa Majoră 5 – Lucrători în domeniul serviciilor
Grupa Majoră 6 – Lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit
Grupa Majoră 7 – Muncitori calificați și asimilați
Grupa Majoră 8 – Operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente
Grupa Majoră 9– Muncitori necalificați

Articol de Ioana Vlad.
Articol apărut inițial pe site-ul www.avocatnet.ro. Citește articolul original și descarcă documentul Clasificarea ocupațiilor aici.

Data articol: ianuarie 9, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam